Свет

Гуцул одговорила на санкције САД: Сад ће бар свет да чује за Гагаузе

На списку антируских санкција америчког Министарства финансија нашло се име Јевгеније Гуцул и то, како се наводи, јер се доводи у везу са опозиционим политичарем Иланом Шором
Гуцул одговорила на санкције САД: Сад ће бар свет да чује за Гагаузеwww.globallookpress.com © Mikhail Metzel/Kremlin Pool

Лидер молдавске покрајине Гагаузије Јевгенија Гуцул нашла се на списку антируских санкција Сједињених Америчких Држава.

Њено име је на списку санкција америчког Министарства финансија и то, како се наводи, јер се доводи у везу са опозиционим политичарем Иланом Шором. 

И сама Гуцул је раније навела да би молдавске власти могле поново да покушају да изврше притисак на њу након што је учествовала на Санкт Петербуршком међународном економском форуму у Русији.

На листи санкција нашао се и један број држављана Кине, Белорусије и Јужноафричке Републике.

Поводом санкција се огласила и Јевгенија Гуцул на Истрагаму, где је поручила да је није изненађена што види себе на списку америчких санкција и да јој је драго јер ће сада барем много више људи да чује за Гагузе.

"Ово се и очекивало. Управо онако како се понаша тим Маје Санду, понашају се и њихови луткари. Њима не иде на руку што ми, заједно са поузданим партнерима, побољшавамо услове живота Молдаваца, а посебно Гагауза", поручила је Гуцул.

Нема сврхе плашити се судова, санкција, претњи, навела је она и поручила да њен тим наставља да испуњава велике циљеве – "побољшање живота мог народа и земље".

"Савладали смо и савладаћемо стазу препрека коју су организовали Маја Санду и њени луткари. Сада ће барем много више људи зна за Гагаузе!", навела је Гуцул.

Притисак на Гуцулову је појачан после неколико њених путовања у Русију и сусрета са председником Владимиром Путином, као и изјаве да ће Гагузија, која је данас део Молдавије, покренути процес одвајања, уколико Кишињев одлучи да се обједини са Румунијом, иако, како је додала, она не жели да до тога дође, будући да је циљ да Гагаузија остане део Молдавије.

У Молдавији се истрага води против неколико опозиционих политичара, међу којима су и чланови "Шора" – опозиционе политичке снаге која је забрањена чим је стекла већу популарност у земљи.

Иначе, сама Јевгенија Гуцул је раније објаснила да се ради о политичком прогону.

Конкретно, против Јевгеније Гуцул је антикорупцијско тужилаштво Молдавије поднело тужбу због сумње да је наводно свесно "прихватала финансијска средства од организоване криминалне групе или криминалне организације" током дужег временског периода.

У случају да се на суду докаже кривица, предвиђена је казна до седам година затвора. Гуцулова није признала кривицу.

image