Свет

Канзас тужи "Фајзер" због обмањујућих тврдњи о вакцини против ковида 19

Наводно, компанија је сакрила доказе који вакцине доводе у везу са миокардитисом, запаљењем срчаног мишића и компликацијама у трудноћи
Канзас тужи "Фајзер" због обмањујућих тврдњи о вакцини против ковида 19© Kena Betancur/VIEWpress

Америчка држава Канзас покренула је судски поступак против компаније "Фајзер" због "обмањујућих тврдњи" које је фармацеутски гигант наводно изнео у вези са ефикасношћу вакцине против ковида 19 и ризицима повезаним са њом.

Државни тужилац Канзаса Крис Кобах у понедељак је поднео тужбу, уз тврдње да је фармацеутска компанија намерно сакрила доказе који вакцине доводе у везу са миокардитисом, запаљењем срчаног мишића и компликацијама у трудноћи.

"'Фајзер' је дао више погрешних изјава са намером да обмане јавност о својој вакцини у време када је Американцима била потребна истина", поручио је он у саопштењу.

Наиме, у месецима након што је Светска здравствена организација (СЗО) званично прогласила пандемију вируса корона у марту 2020. године, неколико произвођача кренула су у трку за развојем вакцине против ковида 19, да би је владе широм света уводиле као обавезну.

Према савезним подацима, више од 366 милиона доза "Фајзерове" оригиналне вакцине против вируса корона дато је само у САД.

У јуну 2021. године Америчка управа за храну и лекове издала је упозорење у вези са вакцинама "Фајзер" и "Модерна" о повећаном ризику од миокардитиса и перикардитиса, оба ретка стања запаљења срца.

Према тужби државног тужиоца, америчка фармацеутска компанија је такође лажно тврдила да су њене вакцине биле ефикасне, иако је била свесна да је заштита коју вакцина пружа против вируса временом слабила и није била довољна да би се одбранили од одређених сојева ковида 19.

Кобах је такође тврдио да је "Фајзер" погрешно објавио да је њихова вакцина спречила преношење вируса корона, иако је компанија касније признала да никада није проучавала овај аспект.

Штавише, Кобах је оптужио фармацеутску компанију да је сарађивала са друштвеним мрежама у "цензурисању критика" на рачун вакцина против ковида 19.

У тужби се наводи да обмањујуће изјаве "Фајзера" представљају кршење Закона о заштити потрошача у Канзасу.

Држава сада тражи новчану одштету.

Ово није прва тужба. И државни тужилац Тексаса Кен Пакстон је прошле године покренуо сличан поступак услед "незаконитог лажног представљања ефикасности вакцине компаније и покушаја да цензурише јавну расправу о производу".

Представници компаније "Фајзер" одговорили су да нема основа за таквим наводима, јер су представе које је компанија дала о својој вакцини против вируса корона биле тачне и засноване на науци".

image