Свет

Директор "Фајзера" опет одбио да сведочи о преговорима са Урсулом фон дер Лајен

Алберт Бурла већ избегао појављивање пред Европским парламентом почетком октобра
Директор "Фајзера" опет одбио да сведочи о преговорима са Урсулом фон дер Лајенwww.globallookpress.com © Benoit Doppagne/Belga News Agenc

Извршни директор "Фајзера" Алберт Бурла поново је одбио да сведочи пред надлежним одбором Европског парламента. 

"Од октобарског саслушања немамо нових информација које бисмо могли да поделимо са Комитетом, тако да с поштовањем одбијамо позив да поново размотримо ова питања", наводи се у Бурлином писму у које је "Политико" имао увид. 

Бурла је већ избегао једно сведочење почетком октобра. 

На саслушању 10. октобра, на коме се очекивало да он одговори на сва непријатна питања, уместо извршног директора појавила се "Фајзерова" председница за развијена тржишта Џенин Смол. 

Европско јавно тужилаштво је 14. октобра потврдило да је у току истрага о куповини вакцина против ковида од стране ЕУ, али још није прецизирано ко је под истрагом, нити који уговори о вакцинама су под надзором.

Извештај ревизије о стратегији набављања вакцина покренуо је питања о контактима директора "Фајзера" и председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен, који су претходили уговору о вакцинама вредном више милијарди евра. 

У "Фајзеру" ништа ново

Ипак, чини се да Џенин Смол није била адекватна замена, па је Одбор 28. октобра послао нови позив извршном директору. 

"Наш одбор је оценио да су током претходног саслушања са представницима фармацеутске индустрије - где је 'Фајзер' представљала госпођа Џенин Смол - многа питања остала без одговора, пре свега она о купопродајним уговорима између ЕУ и компаније 'Фајзер'. Та питања спадају у надлежност извршног директора и само он може на њих да одговори", рекла је председница Одбора у саопштењу. 

Она је додала да дубоко жали због одбијања доктора Бурле да о овом питању разговара са посланицима ЕП.

"Као институција која учествује у прављењу ЕУ буџета, Парламент има право да добије пун увид у трошкове и преговоре који су им претходили", истакла је председница Одбора.

Али "Фајзер" изгледа нема ништа ново да каже. 

Да ли је Фон дер Лајенова научила лекцију?

Упркос захтевима новинара, законодаваца и надзорног тела ЕУ, канцеларија Фон дер Лајенове није обелоданила поруке послате Бурли током преговора о скоро две  милијарде вакцина, што је изазвало оптужбе за корупцију. 

Оправдање је гласило да преписка председнице ЕК са директором "Фајзера" није процењена као вредна чувања.

Исти лист подсећа да је Фон дер Лајен имала сличних проблема док је била немачка министарка одбране и да је додељивање врло уносних уговора било предмет истраге. Слично као у овом случају, подаци су били избрисани са телефона, те нису могли да се користе у истрази, а Фон дер Лајенова је пред парламентом изјавила да је "научила лекцију". 

image