Свет

Ултраортодоксни Јевреји неће у војску: Реаговала полиција, следи ли колапс Нетанјахуове коалиције?

Хиљаде израелских ултраортодоксних Јевреја сукобило се у недељу са израелском полицијом у центру Јерусалима током протеста против одлуке Врховног суда да почну да се пријављују за војску
Ултраортодоксни Јевреји неће у војску: Реаговала полиција, следи ли колапс Нетанјахуове коалиције?© Tanjug/AP Photo/Ohad Zwigenberg

Једна особа је повређена, а пет ухапшено у недељу увече на протесту у Јерусалиму против регрутације ултраортодоксних Јевреја у израелску војску након сукоба полиције са демонстрантима, саопштила је полиција.

У саопштењу се наводи да су двојица демонстраната ухапшена због напада на полицајце, а тројица за бацање камења или других предмета, пренео је "Тајмс ов Израел".

Приведени су задржани на саслушању, наводи полиција.

Хиљаде израелских ултраортодоксних Јевреја сукобило се у недељу са израелском полицијом у центру Јерусалима током протеста против одлуке Врховног суда да почну да се пријављују за војску. 

Израелска полиција је саопштила да су демонстранти бацали камење и напали аутомобил министра из странке Уједињена Тора Јудаизам, Јицака Голдкнопфа, гађајући га каменицама. Водени топови и полиција на коњима коришћени су да растерају протесте. 

Ученици јеврејских верских школа деценијама су били изузети од служења у израелској војсци, за разлику од већине Јеврејки и мушкараца.

Ова одлука могла би да доведе до колапса владајуће коалиције премијера Бенјамина Нетанјахуа због рата у Појасу Газе, оцењује АП и додаје да би могли да изазову нове изборе ако ултраортодоксне странке одлуче да напусте власт из протеста. Вође тих партија још нису рекле да ли ће напустити Владу.

Ултраортодоксне странке и њихови следбеници кажу да ће присиљавање њихових људи да служе војску уништити њихов стар начин живота. 

image