Свет

Откривен мистериозни тунел испод синагоге у Бруклину: Избио окршај полиције и верника

Они који одобравају прокопавање подземног пролаза тврде да само спроводе план проширења, који је својевремено предложио бивши вођа покрета "Чабад" рабин и наводни јеврејски месија Менахем Мендел Шнерсон
Откривен мистериозни тунел испод синагоге у Бруклину: Избио окршај полиције и верникаGetty © Chris Hondros

Историјска синагога у Бруклину, која представља центар утицајног јеврејског хасидског покрета "Чабад Лубевич", оштећена је ове недеље у сукобу полиције и верника, који је изазвало откривање тајног тунела у објекту, преноси "Асошиејтед прес".

Седиште покрета "Чабад Лубевич" у Краун Хајтсу се сматра за култно место јудаизма, које сваке године прима на хиљаде посетилаца, укључујући и верске вође и студенте из иностранства. Готичка фасада синагоге је препознатљива у јеврејској заједници широм света и инспирисала је зидање десетина реплика.

У уторак је синагога окружена полицијским барикадама, а службеници задужени за безбедност зграда у Њујорку су проверавали да ли је тунел, ископан без дозволе, проузроковао озбиљнију штету на синагоги.

Званичници су саопштили да је подземни пролаз изграђен недавно и у тајности. Тачна намена и порекло тунела постали су предмет расправа.

Како је изјавио портпарол "Чабада" Моти Селигсон, верује се да тунел започиње у подруму празне стамбене зграде недалеко од синагоге и да пролази испод низа канцеларија и сала.

Селингсон је изградњу тунела окарактерисао као чин вандализма, који је починила група заведених младих људи, осуђујући "екстремисте који су пробили зид синагоге и вандализовали светилиште."

Они који одобравају прокопавање пролаза изјавили су да само спроводе "план проширења", који је својевремено предложио бивши шеф покрета "Чабад" рабин Менахем Мендел Шнерсон.

Шнерсон је водио покрет "Чабад Лубевич" дуже од четири деценије, све до своје смрти 1994. године. Поборници изградње тунела тврде да је подрум синагоге захтевао проширење. Припадници покрета деле уверење да је Шнерсон јеврејски месија и да је још жив.

"То је оно што жели рабин, оно што сви желе", рекао је 21-годишњи Залми Гросман из Бруклина, додајући да је изградња тунела почела крајем прошле године.

Лидери "Чабада" нису саопштили када је откривен тајни тунел. Неколико верника тврди да се вест о постојању тунела протеклих недеља проширила јеврејском заједницом.

Тунел је откривен након анонимне дојаве, пише "Гардијан", наводно због негодовања комшија. 

У цео случај се укључио и амерички десничар Рихард Строхер који је на друштвеној мрежи Икс написао да су Јевреји живели испод његовог стана.

Ситуација је ескалирала у понедељак када су стигле машине за мешање цемента којим је требало да се затпрају улаз у тунел. Ортодоксни Јевреји су због тога побеснели и растурили дрвене зидове који су крили улазе у тајне тунеле и залетели су се у њих како би спречили да буду затрпани.

На снимцима постављеним на друштвеним мрежама види се мноштво окупљених, од којих су неки разбацивали молитвенике. Изгледа је да је један полицајац употребио спреј да растера окупљене.

Како је саопштила полиција, деветоро људи, старих између 19 и 22 године, ухапшено је под оптужбама за криминално понашање, угрожавање и ометање службених органа. Још троје је оптужено за насилничко понашање. Портпарол Одељења за грађевинарство рекао је да налазе инспекције треба очекивати у уторак.

Синагога је за сада затворена.

image