Свет

САД: Не охрабрујемо Украјину да нападне Русију

Изјава долази након напада на руске ваздушне базе, за које се верује да долазе из Кијева
САД: Не охрабрујемо Украјину да нападне Русијуwww.globallookpress.com © Senior Airman Beaux Hebert

Сједињене Америчке Државе саопштиле су да не охрабрују Украјину да започне нападе на Русију након напада дроновима на две руске ваздушне базе за које се верује да потичу из Кијева, пише АФП. 

"Не дозвољавамо Украјини да организује ударе ван својих граница, не охрабрујемо Украјину да започне ударе ван својих граница", рекао је портпарол америчке дипломатије Нед Прајс. "Све што радимо, све што свет чини да подржи Украјину, јесте подршка украјинској независности", додао је он.

Међутим, он је пазио да недавне нападе дроновима не припише Кијеву, који није преузео одговорност за њих, примећује француски "Фигаро". Русија је пријавила три смртна случаја и два оштећена авиона у једном таквом нападу који је гађао базе на њеној територији.

Стручњаци сматрају да је Украјина ушла у руски ваздушни простор са дроновима из совјетске ере, а не са милијардама долара војне помоћи коју су дале западне силе откако је Русија започела специјалну војну операцију у Украјини, преноси француски лист. 

"Пружамо Украјини оно што треба да користи на својој сувереној територији – на украјинском тлу – да се супротстави руском 'агресору'", рекао је Прајс. 

Он није желео да коментарише извештај "Волстрит џорнала" да су САД модификовале веома моћне и софистициране артиљеријске системе ХИМАРС намењене Украјини, како би спречиле да се они користе за напад на Русију.

Амерички председник Џозеф Бајден јавно је рекао да не охрабрује Украјину да набави ракете дугог домета, страхујући од ескалације која би могла да доведе до тога да САД играју директнију улогу против Русије.

image