Култура

Скулптура "Заувек сам" у КЦ Србије у Пекингу привукла велику пажњу јавности

Скулптура представља остарелог претка људске врсте који лежи згрчен на земљи док узнемирено стеже камен, као алатку или оружје, и лежи с грчем у лицу, дискретно дишући у дубоком сну
Скулптура "Заувек сам" у КЦ Србије у Пекингу привукла велику пажњу јавности© FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

У Културном центру Србије "Иво Андрић" у Пекингу, у току је изложба "Евергрин", Удружења ликовних уметника Србије, коју је данас посетила премијерка Ана Брнабић.

Како јавља Танјугов извештач, посебну пажњу јавности, али и кинеских уметника, привлачи хиперреалистична кинетичка скулптура Ненада Гајића под називом "Заувек сам".

Скулптура представља остарелог претка људске врсте који лежи згрчен на земљи док узнемирено стеже камен, као алатку или оружје, и лежи с грчем у лицу, дискретно дишући у дубоком сну.

Он симболизује анксиозност, рањивост и борбу за голи опстанак.
Изложбу чине три групе радова, који се међусобно прожимају кроз изложбени простор.

Културни центар Србије "Иво Андрић" се налази у уметничкој зони "798", која је изузетно позната туристичка дестинација у главном граду Кине.

Локација је саграђена 1952. као индустријска зона, а последњи пут је реновирана 1964, када су измештене фабрике из града.

Директорка КЦС Татјана Солдар рекла је српским новинарима да су тада, када је то подручје остало празно, уметници тражили и добили од градске владе да ту отворе своје галерије.

Како каже, од тада се уметничка зона добро развија и веома је посећена.
За време првомајских празника за пет дана зону је, додаје Солдат, посетило око 220.000 људи, што из Пекинга, што из унутрашњости Кине.

Велики број Кинеза долази са предзнањем о Србији, а знају, каже Солдат, за председника Александра Вучића, Николу Јокића, Новака Ђоковића, као и за тренера фудбалског тима Кине Александра Јанковића и селектора кинеске кошаркашке репрезентације Александра Ђорђевића.

Многи Кинези се изненаде када чују детаље из традиционалне српске културе који су веома слични са кинеским, а то је, чини се, каже Солдат, основ челичног пријатељства две земље.

image