Русија

Путин: Све што Кустурица ради претвара се у брилијант (ВИДЕО)

Веома ми је драго што могу да кажем да је укидање руске културе на Западу немогуће, поручио је филмски редитељ
Путин: Све што Кустурица ради претвара се у брилијант (ВИДЕО)© Kremlin Pool/Global Look Press

Пре 20 година, глобалисти су нам обећали да ће бити културне разноликости, а на крају се десила сексуална разноликост. У свему томе поставили су нам култ, ако хоћете да добијете Оскара, морате да покажете живот сексуалних мањина, трансродних особа, рекао је филмски редитељ Емир Кустурица обраћајући се руском председнику Владимиру Путину на 9. Петербуршком међународном културном форуму.

"Шта се десило са филмом? Филм је пре 20 година имао аутентичан језик, а сада се и језик изменио, као и све остало. Језик кинематографа сада је рекламни језик. Сматрам да у будућности руског филма, пошто сам дошао у Русију да снимам неке филмове. 'Лавр', (Јевгенија) Водоласкина и Достојевског, то ће бити оно што ја мислим о вашој култури и како је осећам", казао је Кустурица.

Како је додао, пре 20 година Москва је изгледала као Хјустон, ту су били билборди, холивудски филмови, а када сам ја био студент, читао сам руске књиге о којима никада нису снимљени филмови, истакавши да је словенска култура део светске културе.

"Никада нисам видео филм о Шестоковичу. Русија има много добрих аутора који нису екранизовани. Мислим да ће ово бити филмови о руској баштини. Веома ми је драго што могу да кажем да је укидање руске културе на Западу немогуће", нагласио је.

Руски председник се захвалио Кустурици за креативност и на пажњи коју поклања руској култури, истакавши да је уверен да ће то бити веома успешно.

"Све што Кустурица ради претвара се у брилијант", казао је Путин.

Путин је навео да су представници ЛГБТ такође део друштва и да имају право да побеђују на конкурсима из области културе, а оно што је главно је да они нису једини, односно фаворизовани.

"Заиста видимо на разним такмичењима у западним земљама: да бисте освојили нешто, морате или испричати, написати, или показати живот сексуалних мањина, трансродних особа. Али ово што ћу да кажем можда je неочекивано. И они - те теме и ти људи, имају право да победе, покажу, причају, јер и они су део друштва. Лоше је само ако они побеђују на разним такмичењима, од тога нема користи", истакао је руски председник.

Како је додао, једнакост треба имати свуда, у свему, укључујући и конкурсе из области културе.

image