Економија

Си Ђинпинг позвао на трговину нафтом у јуанима

На самиту у Саудијској Арабији кинески председник рекао је да ће Пекинг наставити да увози велике количине нафте из арапских земаља Залива и да шири увоз течног природног гас
Си Ђинпинг позвао на трговину нафтом у јуанима© Tanjug/Saudi Press Agency via AP

Кинески председник Си Ђинпинг рекао је арапским лидерима из Залива да ће Кина радити на томе да се нафта и гас купују у јуанима, чиме би се остварио циљ Пекинга да успостави своју валуту на међународном нивоу и ослаби утицај америчког петродолара, преноси Ројтерс.

Највећи извозник нафте Саудијска Арабија и економски гигант Кина послали су поруке током посете Си Ђинпинга Ријаду, где је престолонаследник Мохамед бин Салман био домаћин два арапска самита, укључујући и ону о важности стабилног глобалног тржишта и међусобној енергетској сарадњи.

Пекинг, којем је Ријад највећи добављач нафте, лобирао је за коришћење своје валуте јуан у трговини уместо америчког долара, што је потврдило анализу РТ Балкан о извесном напуштању петродолара, односно о томе да се увођењем петројуана норме светског поретка којим доминирају САД све више нарушавају.

Сваки потез Саудијске Арабије да одустане од долара у трговини нафтом био би сеизмички политички потез, којим је Ријад претио и раније, оцењује Ројтерс.

Си је рекао да ће Пекинг наставити да увози велике количине нафте из арапских земаља Залива и да шири увоз течног природног гаса, додајући да су њихове државе природни партнери који ће даље сарађивати у развоју нафте и гаса.

Кина би такође "у потпуности искористила Шангајску нафтну и националну берзу гаса као платформу за обављање трговања нафтом и гасом у јуанима", рекао је кинески председник.

Саудијски извор, који је говорио пре Сијеве посете Саудијској Арабији, рекао је Ројтерсу да би одлука да се Кини продају мале количине нафте у јуанима могла имати смисла не би ли се директно плаћао кинески увоз, али да за то "још није право време".

Већина средстава и резерви Саудијске Арабије су у доларима, укључујући више од 120 милијарди долара америчких државних обвезница које Ријад држи, а саудијски ријал, као и друге валуте Залива, везан је за долар.

image