Економија

Русија заменила европско тржиште азијским

Обим испорука руске нафте на почетку децембра ка азијским одредиштима порастао је за три милиона барела дневно
Русија заменила европско тржиште азијскимwww.globallookpress.com © © Cfoto

После увођења бројних ограничења Запада на руску нафту, Русија је, по свему судећи, већ успешно заменила европско тржиште, док Европа тек треба да нађе замену за руске изворе нафте. Уз то, очекује се да Руска Федерација саопшти на који начин ће одговорити на недавно ограничење цене њене нафте, које је ступило на снагу 5. децембра, а увеле су га Европска унија, Г7 и Аустралија.

Руска сирова нафта преусмерена је у Азију, тај проток је нарастао на више од 3 милиона барела дневно у седмици од 2. до 9. децембра, што чини 89 одсто све сирове нафте испоручене из руских лука током недеље, наводи "Блумберг" позивајући се на податке о праћењу пловила.

Више од половине нафте утоварене из лука у Балтичком и Црном мору, као и Арктику, ишло је ка Суецком каналу на бродовима чија крајња дестинација није позната.

Обим испорука нафте морским путем ка Кини, Индији и Турској, земљама које су постале највећи купци руских сировина, рачунајући товаре на бродовима чија крајња дестинација још није позната, порастао је за четири недеље на просечних 2,73 милиона барела дневно. То је више него четири пута више него што је било у недељама непосредно после почетка руске војне операције у Украјини.  

Испоруке нафте на пловилима која излазе из Балтичког мора и као следећу дестинацију наводе Порт Саид или Суецки канал скочиле су на 890.000 барела дневно. "Блумберг" процењује да многа од ових пловила вероватно иду ка индијским лукама, а све уобичајеније постају и испоруке ка Уједињеним Арапским Емиратима.

У првој седмици након што је забрана ЕУ ступила на снагу, укупне количине нафте испоручене из Русије скочиле су за 468.000 барела дневно, односно на 3,45 милиона барела.

Гледајући четворонедељни просек, укупне поморске испоруке нафте опоравиле су се након пада, растући за 142.000 барела дневно, а док су испоруке ка Европи достигле нови годишњи минимум, оне ка Азији постигле су нови рекорд.

Поморске испоруке руске нафте ка европским земљама опале су на 215.000 барела дневно у другој половини новембра и почетком децембра, а Бугарска је остала једина европска дестинација делимично изузета од забране увоза руске нафте морским путем.

Испоруке ка Бугарској досегле су седмонедељни максимум од 167.000 барела нафте дневно, али је нејасно како ће се Русија убудуће односити према овом тржишту, будући да и Софија учествује у ограничењу цене руске нафте.

Испоруке ка Турској, јединој медитеранској дестинацији за руску нафту, опале су на најнижи ниво од јуна, када се гледа четворонедељни просек, али се и даље ради о количинама дупло већим него што су биле уобичајене пре руске војне операције. 

Обим испорука са пловила која као одредиште имају индијске или кинеске луке није се много променио у односу на претходну недељу, али је број бродова који за дестинацију имају Порт Саид или Суец порастао на око 800.000 барела дневно, гледајући четворонедељни просек.

Приходи Кремља од извозних царина порасли су за 21 милион долара на 143 милиона долара на самом почетку децембра, док је четворонедељни просечни приход порастао за 6 милиона долара на 123 милиона долара, што се повећало по први пут за пет недеља.

Од 2. до 9 децембра укупно 32 танкера утоварила су 24,2 милиона барела руске нафте, што је 16 одсто више у односу на седмицу која је претходила.

image