Економија

Нови проблем за Британце: Милиони грађана ће плаћати веће хипотеке

Банка Енглеске је упозорила и на повећану опасност од глобалних финансијских ризика
Нови проблем за Британце: Милиони грађана ће плаћати веће хипотеке© Unsplash

Око четири милиона домаћинстава у Великој Британији следеће године ће се суочити са увећаним месечним исплатама хипотека, саопштила је Банка Енглеске.

У извештају о стабилности централне банке Уједињеног Краљевства наводи се да би просечна месечна рата могла да порасте са 750 на 1.000 фунти, што би проузроковало озбиљне финансијске потешкоће за још 220.000 домаћинстава пише Би-Би-Си.

Под великим притиском биће и предузећа, због раста цена и трошкова задуживања.

"Пад реалних прихода, повећање трошкова хипотека и већа незапосленост имаће велики утицај на финансије домаћинстава и утицати на њихову способност да сервисирају дуг", навео је гувернер Банке Енглеске Ендру Бејли у писму упућеном Министарству финансија.

Банка је упозорила и на повећану опасност од глобалних финансијских ризика. Међутим, наводе да су домаћинства, компаније и банке отпорније у односу на период од пре глобалне финансијске кризе 2008. године и рецесије деведесетих година прошлог века.

Све грађане који су при крају уговора о хипотекама са фиксном каматном стопом и намеравају да понову уђу у тај процес, или први пут узимају хипотеку, дочекало је непријатно изненађење, јер су ови кредити постали много скупљи.

Стопе на нове уговоре са фиксном каматном стопом су расле током ове године зато што је централна банка повећала каматне стопе у склопу борбе против инфлације, а велики скок забележен је након што је земља увела мини-буџет, када су достигле максимум од 6,65 одсто.

Процењује се да ће трошкови порасти за око четири милиона домаћинстава који су под хипотекарним уговорима, додала је Банка Енглеске. Додатних два милиона породица имаће увећане трокове у периоду до 2025. године.

image
VV inauguration
banner