Економија

Немци неће, али има ко хоће: Русија постала највећи извозник нафте у Кину

Рафинерија у Швету резервисала је одговарајући капацитет за казахстанску нафту, поручили су из немачког Министарства економије
Немци неће, али има ко хоће: Русија постала највећи извозник нафте у КинуGetty © Oleg Nikishin / Stringer

Немачко Министарство економије саопштило је да неће куповати руску нафту следеће године, преносе "РИА Новости".

"Рафинерије нафте у Лoјни и Швету више неће наручивати руску нафту у следећој години", поручио је портпарол Министарства економије.

Министарство је објаснило да је од јануара 2023. године рафинерија у Швету резервисала одговарајући капацитет за казахстанску нафту у систему цевовода.

"Ово није пријављивање за нафту, већ резервација за транспорт нафте која је неопходна, на пример, за пролаз казахстанске нафте", објаснио је он.

За разлику од Немаца, Кинези су постали највећи потрошачи руске нафте. Русија је у новембру извезла у Кину 7,8 милиона тона нафте и постала њен највећи снабдевач овом врстом горива. Генерална управа царина НР Кине данас је објавила податке да је Руска Федерација прошлог месеца претекла Саудијску Арабију, чији је обим испоруке износио 6,6 милиона тона.

Русија је у односу на октобар повећала извоз у Кину за само 1 одсто, док је извоз из Саудијске Арабије пао за скоро 17 одсто.

Испоруке руске нафте у Кину у периоду од јануара до новембра, повећане су у односу на претходну годину за 10,2 одсто и износе 79,78 милиона тона. 

Шеф руске компаније Николај Токарев раније је рекао да је "Трансњефт" примио захтев за пуштање нафте кроз нафтовод "Дружба" из Пољске и Немачке током наредне године упркос изјавама званичника да ће одбити испоруке.

"Најавили су да од 1. јануара неће узимати нафту из Русије, а ми смо добили захтеве пољских потрошача који траже три милиона тона за следећу годину и 360 хиљада тона за децембар. Такође, Немачка је већ поднела захтев за први квартал", рекао је Токарев.

Немачка влада је 16. септембра саопштила да ће водити разговоре са Кабинетом министара Казахстана о куповини нафте са нафтоводом "Дружба" како би се обезбедиле додатне количине за рафинерију у граду Шведу. Истог месеца, казахстански министар енергетике Болат Акчулаков није искључио могућност таквих разговора, али је додао да је "ово питање транзита јер Казахстан нема директну границу са Европском унијом".

image