Економија

После више од пола године: Руска нафта плови ка Јапану

Влада у Токију саопштила је да је увоз из Сахалина-2 кључни извор снабдевања земље течним природним гасом, а производња и увоз руске нафте неопходни за стабилно пословање
После више од пола године: Руска нафта плови ка Јапануwww.globallookpress.com © © Xinhua

Прва испорука руске сирове нафте после више од пола године плови ка Јапану, показују подаци о праћењу бродова које је прикупио "Блумберг". Испорука је кренула у среду из постројења Сахалин-2 на руском далеком истоку и део је напора владе Јапана да обезбеди залихе нафте како би избегла будуће несташице.

Наводи се да Јапан није увозио руску нафту од маја и истиче да ова земља, која се у великој мери придружила западним санкцијама Москви, није увела и строга ограничења на руски гас и нафту.

Влада је саопштила да је увоз из Сахалина-2 кључни извор снабдевања Јапана течним природним гасом, а производња и увоз њихове нафте неопходни су за стабилно пословање.

Јапан је у великој мери смањио увоз нафте из Русије, нарочито из Сахалина-1, од почетка руске војне операције у Украјини, а рафинерије траже начине да диверзификују изворе снабдевања.

Купац последње испоруке је јапански "Тајо Оил Ко" који планира да испоруку подели на два терминала у Кикуми и Намикати, показују подаци са сајта "Сахалин Енерџи".

Москва је забранила испоруке руске сирове нафте и нафтних деривата страним купцима који су увели ограничење на њихову цену.

Јапан је прошлог месеца саопштио да ће испоруке из Сахалина-2 бити изузете од ограничења цене.

image