Економија

Нови немачки стандард: Повећање цена енергената

Министар финансија ппроцењује да у 2023. години очекује благи пад инфлације
Нови немачки стандард: Повећање цена енергенатаwww.globallookpress.com © Кристијан Линднер_globallookpress

Немачки министар финансија Кристијан Линднер назвао је повећање цена гаса у земљи услед проблема у снабдевању, "новим стандардом".

Он је у интервјуу за "Билд", на питање да ли очекује високе цене енергената и у наредном периоду, рекао да ће то "постати нашa нова нормалност".

"Само из логистичких разлога, течни нафнти гас из ТНГ терминала је скупљи од руског гаса из гасовода", образложио је Линднер.

Истовремено, министар финансија потврдио је да у 2023. години очекује благи пад инфлације.

"Пројекције за 2023. годину су на нивоу од седам одсто, али ће од 2024. године та цифра пасти", објаснио је он.

Линднер је такође нагласио да би смањење инфлације требало да буде главни приоритет за Европску централну банку и савезну владу, "јер ће упорно висока инфлација нарушити немачку економску основу".

Немачка међугодишња инфлација у новембру благо је успорила на 11,3 одсто са високих 11,6 одсто претходног месеца.

Према извештају Федерације немачке индустрије (БДИ) инфлација ће вероватно остати висока током године, а циљна стопа од два одсто коју је поставила Европска централна банка можда неће бити достигнута ни до 2025. године.

Поред тога, министар је позвао на забрану вађења гаса хидрауличним ломљењем шкриљаца.

После почетка специјалне руске војне операције у Украјини, западне земље су појачале мере санкција Москви, али је то изазвало раст цена горива и рекордну инфлацију на самом Западу.

Како је приметио Владимир Путин, политика слабљења Русије је дугорочна стратегија САД и њихових савезника, али су санкције задале озбиљан ударац целокупној глобалној економији и погоршање живота милиона људи.

image