Економија

Увоз руског злата у Швајцарску порастао упркос санкцијама, преносе медији

Како указују подаци швајцарске царинске службе, у новембру је из Русије стигло 6,4 тоне злата у вредности од 344 милиона швајцарских франака (347,70 милиона евра), преносе швајцарске новине "Тагес анцајгер"
Увоз руског злата у Швајцарску порастао упркос санкцијама, преносе медијиGetty © Mario Tama/Getty Images

Обим трговине између Русије и Швајцарске порастао је откако су Москви уведене санкције због специјалне војне операције у Украјини, објавио је "Тагес анцајгер", позивајући се на податке швајцарске царине.

Како тај медиј наводи, извоз из Швајцарске, који превасходно чине фармацеутски производи, порастао је за 19 одсто, док је увоз из Русије од почетка прошле године скочио за 54 одсто. Пораст увоза из Русије наводно је последица повећаних испорука злата, које су предмет посебних санкција у Швајцарској.

Швајцарска се у августу придружила земљама ЕУ у забрани трговањем руским златом и производима од злата, што очито није спречило увоз драгоценог метала из Русије.

Како подаци швајцарске царинске службе указују, у новембру је из Русије стигло 6,4 тоне злата у вредности од 344 милиона швајцарских франака (347,70 милиона евра). Идентитет купца руског злата је, међутим, непознат.

"Тагес анцајгер" спекулише да је велики део злата ушао у Швајцарску, која је и сама главни глобални центар за прераду тог племенитог метала, преко трећих земаља и наводно из Дубаија.

Швајцарско удружење произвођача и трговаца племенитим металима саопштило је да нема никакве везе са руским златом.

ЕУ је у јулу донела седми пакет санкција Русији, који укључује забрану "директне или индиректне куповине, увоза или трансфера злата и златног накита" пореклом из Русије, као и забрану извоза из Русије у блок. Ограничења су такође усмерена на извоз златних предмета прерађених у трећим земљама.

image