Економија

Влада Велике Британије: Нема смањења пореза

Институт за фискалне студије оценио је да ће стратегија нове британске владе захтевати смањење потрошње од 62 милијарде фунти
Влада Велике Британије: Нема смањења порезаAP © Foto: Tanjug/AP Photo/Alastair Grant

Нова британска влада саопштила је данас да неће поништити своје огромне пореске олакшице или смањити јавну потрошњу, јер покушава да буде чврста у суочавању са све већим превирањима на финансијскoм тржишту и забринутости због промене економске политике.

Британско финансијско тржиште је под притиском од 23. септембра када је министар финансија Kваси Kвартенг најавио смањење пореза за 45 милијарди фунти (50 милијарди долара), не наводећи притом како ће се вршити плаћање.

Британски Институт за фискалне студије оценио је да ће стратегија нове владе захтевати смањење потрошње од 62 милијарде фунти или повећање пореза како би се зауставио раст јавног дуга.

Суочена са питањима о томе како ће влада финансирати своју нову економску политику, премијерка Велике Британије Лиз Трас је рекла да неће бити смањивања јавне потрошње, док је министар финансија Kрис Филип казао да влада неће поништити своје планове за смањење пореза.

Упитана да ли се држи обећања да неће смањити јавну потрошњу током избора за руководство Kонзервативне партије, Трас је рекла: "Апсолутно, апсолутно".

Њен портпарол је касније казао да ће укупна јавна потрошња расти и да предстоји доношење веома тешких одлука, будући да се "суочавамо са глобалним изазовима".

image