Економија

"Голдман Сакс": Цене нафте би ове године могле да скоче изнад 100 долара

Инвестициона банка предвиђа "нови суперциклус" цена енергената 2023.
"Голдман Сакс": Цене нафте би ове године могле да скоче изнад 100 долараwww.globallookpress.com © Zamir Usmanov/Global Look Press

Јачање глобалне потражње и поновно отварање Кине могли би ове године да гурну цене нафте изнад 100 долара по барелу, оцењују експерти инвестиционог гиганта "Голдман Сакса".

"Шта значи поновно отварање? Шта је до сада било неискоришћено? Авиони, возови, аутомобили. Поново их покрените и добијате велику потражњу за нафтом", рекао је "Блумбергу" Џеф Кари, глобални шеф за истраживање робе у "Голдман Саксу".

Америчка инвестициона банка очекује да ће се брент нафтом трговати по цени од 110 долара по барелу до четвртог квартала 2023. и каже да ће потражња за нафтом ове године порасти за 2,7 милиона барела дневно (бпд). Међутим, у другој половини 2023. године тржиште би могло да се врати у дефицит, упозоравају економисти.

Прогноза је уследила пошто је Кина објавила огромне квоте за увоз нафте након што је поново отворила своје границе и дала дозволу 44 приватне рафинерије да увезу 111,82 милиона метричких тона сирове нафте, преноси "Блумберг" позивајући се на трговце који су упознати са овим питањем.

Цене нафте су у понедељак порасле за четири одсто после вести о поновном отварању највеће азијске привреде, док су фјучерси ишчи за преко 82 долара по барелу. Све то је подстакло очекивања да ће јачање раста глобалне потражње подстали ОПЕК+ да појача производњу.

"Голдман Сакс", међутим, наводи да би, ако се покаже да је тржиште "мекше", ОПЕК+ могао да се држи својих октобарских квота или још више смањи производњу, с обзиром на своју значајну моћ у одређивању цена.

Иако економисти упозоравају да ће ситуација на тржиштима бити напета у првом кварталу због економске кризе у многим богатим економијама, банка и даље очекује оно што назива "новим суперциклусом" цена робе и енергената.

image