Економија

"Фајненшел тајмс": Банке се спремају за највећи круг отпуштања

"Смањење радних места које долази биће супер брутално", рекао је Ли Такер, власник фирме Силвер партнерс
"Фајненшел тајмс": Банке се спремају за највећи круг отпуштања© Tanjug/AP Photo/Seth Wenig

Банке се спремају за највећи круг отпуштања од почетка глобалне финансијске кризе, пошто су руководиоци под притиском да смање трошкове након колапса прихода од инвестиционог банкарства, наводи "Фајненшел тајмс".

Отпуштања, за која се очекује да ће их бити на десетине хиљада широм сектора, поништавају масовно запошљавање банака у протеклих неколико година и невољност да отпуштају особље током пандемије ковид 19.

"Смањење броја радних места које долази биће супер-брутално", рекао је Ли Такер, власник фирме "Силвер партнерс". "То је ресетовање јер су прекомерно запошљавали у последње две до три године."

Банке, укључујући и "Креди свис", "Голдман Сакс", "Морган Стенли", "Банка Њујорк Мелон", почеле су већ да отпуштају више од 15.000 радника последњих месеци, а посматрачи очекују да ће и други следити њихов пример, охрабрени већ најављеним плановима.

"Видели смо неке снимке упозорења из САД", рекао је аналитичар Томас Халет. "Инвеститори морају да виде како менаџмент делује на основу трошкова и покушава да одржи разуман профил приноса. Европљани ће тежити да следе америчке банке", оценио је Халет.

Ана Арсов, ко-шеф одељења за глобално банкарство у "Мудису", рекла је да очекује да ће отпуштање радних места бити мање озбиљно него током финансијске кризе, али теже од колапса на тржиштима након краха 2000. године.

"Оно што видимо је сустизање уобичајених отпуштања банака која су биле на паузи у протеклих неколико година", рекла је она. "Видећемо смањење у европским франшизама, али не тако велико као у америчким банкама."

Руководиоци банке рекли су да су "Голдманова" отпуштања - део његовог највећег плана за смањење трошкова од финансијске кризе који укључује све, од корпоративних авиона до бонуса - поставила преседан који ће друге банке настојати да следе.

Банка са Вол стрита започела је процес отпуштања до 3.200 запослених прошле недеље, што је једнако 6,5 одсто радне снаге, док расте притисак на извршног директора Дејвида Соломона да побољша принос банке на материјални капитал.

Голдман отпушта сличан број особља као што је то урадио 2008. године у јеку глобалне финансијске кризе, али је тада његова радна снага била само две трећине ове садашње.

"Морган Стенли" је у децембру отпустио 1.800 запослених, нешто више од два процента своје радне снаге. Банка је саопштила да даља смањења особља нису неизбежна.

"Искрено речено, мало смо закаснили", рекао је аналитичарима извршни директор банке Џејмс Горман. "Нисмо ништа радили неколико година. Имали смо велики раст и наставићемо да то пратимо."

"Банка Њујорк Мелон", највећа банка на свету која држи хартије од вредности клијената на чување како би спречила њихову крађу или губитак, планира да у првој половини године отпусти нешто мање од три одсто своје радне снаге, што је око 1.500 запослених.

Извршни директор Робин Винс рекао је за "Фајненшел тајмс" да је банка била веома опрезна и схватила да би отпуштање људи током пандемије ковида кршило друштвени уговор са запосленима.

Али је додао да "у уобичајеном току пословања прегледамо ниво особља. Као посао који је добро вођен, морамо да будемо добри управитељи наше базе трошкова."

Убедљиво највећа отпуштања најавила је "Креди свис" банка, која је усред радикалне стратешке реконструкције чији је циљ учвршћивање скандалима погођене швајцарске банке. Прошлог октобра, банка је саопштила да ће у наредне три године "елиминисати" 9.000 од својих 52.000 запослених.

Обим реструктурирања у "Креди свису" је већи од оног из финансијске кризе, када је била приморана да отпусти више од 7.000 запослених 2008. године, али је избегла државну помоћ.

Не очекују све банке да ће направити велика смањења броја запослених, иако предузимају друге мере како би смањиле трошкове, напомиње "Фајненшел тајмс".

"Банка Америке", која запошљава 216.000 људи широм света, саопштила је да "нема планове за масовна отпуштања", иако је дисциплиновано приступала трошковима и да ће запошљавати само за најважније позиције.

Извршни директор Брајан Мојнихан рекао је за "Блумберг" у Давосу да је мање људи напустило банку него што се очекивало прошле године, што је утицало на њену политику запошљавања.

"Претерали смо на страни запошљавања и претерали смо циљни број запослених", рекао је он. "А сада можемо да успоримо запошљавање."

Неколико највећих отпуштања у 2008. дошло је од банака које су спасиле ривале које је финансијска криза "бацила на колена", напомиње "Фајненшел тајмс". Када је Банка Амерке преузела Мерил Линцх, на пример, отпустила је 10.000 запослених, а истовремено је 7.500 радника прогласила вишком код хипотекарног зајмодавца Кантривајд Фајненшел.

image