Свет

"Фајненшел тајмс": Повратак великог рата – Москва непоколебана на фронту

Прекретница руско-украјинског сукоба је тренутак доласка генерала Сергеја Суровикина на чело руских снага
"Фајненшел тајмс": Повратак великог рата – Москва непоколебана на фронтуwww.globallookpress.com © The Kremlin Moscow

Анализирајући специјалну војну операцију у Украјини, војни званичници и аналитичари тврде да се "велики рат вратио", а с тим и потреба за обимним залихама оружја како би сукобљене стране издржале борбе високог интензитета.

"Западни савезници" послали су Украјини више од 40 милијарди долара војне помоћи, а САД ће им обезбедити и систем противваздушне одбране "патриот", као део новог пакета наоружања вредног 1,85 милијарди долара.

Међутим, Москва је и даље непоколебљива у својим војним циљевима иако није покренула велику копнену офанзиву, резимира "Фајненшел тајмс" досадашњи ток руске специјалне војне операције у Украјини.

Као прекретницу руско-украјинског сукоба овај медиј истиче тренутак доласка генерала Сергеја Суровикина на чело руских снага у Украјини. Путин је у октобру 2022. именовао овог ветерана рата у Сирији. Реч је о "вероватно најкомпетентнијем команданту којег је Русија поставила", изјавила је Дара Масикот, руски војни експерт у Ранд корпорацији, истраживачком центру са седиштем у САД.

Суровикин је појачао руске линије фронта регрутима; недавна регрутација обезбедила је око 300.000 војника. Такође је осмислио стратешки успешно повлачење из Херсона.

Ове јаче одбрамбене позиције смањују шансе за успешну украјинску зимску контраофанзиву која би пресекла копнени мост који пролази дуж обале Азовског мора и повезује Русију с Кримом, иако западни војни аналитичари и даље сматрају да је продор могућ.

"Украјинске снаге суочавају се са сопственим проблемима. Њихове жртве су велике, многи нису адекватно обучени, неке јединице очигледно пате од екстремног умора и потребно им је више оружја и муниције", закључио је један западни саветник за одбрану.

image
VV inauguration
banner