Економија

Британски министар о неједнакости у земљи: Треба да будемо као "Флитвуд Мек" а не као "Оејзис"

Проширен јаз између богатих и сиромашних у Уједињеном Краљевству
Британски министар о неједнакости у земљи: Треба да будемо као "Флитвуд Мек" а не као "Оејзис"www.globallookpress.com © Belinda Jiao/Keystone Press Agency

Mинистар задужен за политику "изједначавања" Мајкл Гоув рекао је растућа финансијска неједнакост у Великој Британији "забрињавајућа" и признао да су превирања у Вестминстеру уназадила напоре владајуће конзервативне странке да равноправно распореди ресурсе у земљи.

"Није идеално то што смо имали политичке турбуленције прошле године", рекао је Гоув за "Блумберг".

"Важна ствар је, да парафразирам 'Оејзис', да се не осврћемо у бесу, већ да се уместо тога позовемо на 'Флитвуд Мек' и да не престајемо да размишљамо о сутрашњици", изјавио је британски министар алудирајући на популарне бендове и њихове хит нумере.

Министар је коментарисао извештај "Блумберга" у коме се наводи да се јаз између богатих и сиромашних регија у Уједињеном Краљевству проширио упркос конзервативном манифесту "изједачавања", који је бивши премијер Борис Џонсон донео пре нешто више од три године.

Гоув је рекао да не жали због начина на који се води пројекат "изједначавања", кривећи пандемију и сукоб у Украјини за мањак напретка. 

"Те две невоље учиниле су задатак изједначавања истовремено изазовнијим, али и хитнијим", рекао је он и додао да је "немогуће разумети шта се дешава у британској економији без разматрања оба проблема."

Велика Британија је прошле године имала четири министра за "изједначавање'" усред кризе лидерства у Конзервативној странци.

Гоува је прво отпустио тадашњи премијер Борис Џонсон и заменио га Грегом Кларком, кога је затим заменио Сајмон Кларк током краткотрајног мандата Лиз Трас, кога је потом поново заменио Гоув када је Риши Сунак постао нови премијер.

Преокрети у британској влади дешавали су се док је издвајање 2,1 милијарде фунти за "изједначавање" каснило месецима.

Када су средства коначно издвојена овог месеца, британска влада се нашла на удару критика јер није одредила довољно новца за најугроженије области.

"Подаци су од суштинског значаја, али важно је не освртати се на оно шта је било", рекао је министар поводом налаза "Блумберга" да се у богате регионе Лондона и југоистока улива више средстава од 2019. године, поготово када је у питању јавни превоз.

"Ако сте деценијама имали јавну потрошњу која је била концентрисана у Лондону и на југоистоку, потребно је време да остатак земље достигне ниво за који се заиста може рећи да је та инвестиција праведније распоређена", изјавио је Гоув.

image