Економија

Русија уводи "исламско банкарство": Окрећу леђа западним финансијским тржиштима

Пилот-пројекат обухватиће области са већински муслиманским становништвом и трајаће две године
Русија уводи "исламско банкарство": Окрећу леђа западним финансијским тржиштимаwww.globallookpress.com © © Zamir Usmanov

Русија је најавила да ће започети експериментални пилот-пројекат увођења исламских финансијских политика у неколико региона са већински муслиманским становништвом.

Пројекат ће обухватити Дагестан, Чеченију, Башкирију и Татарстан и трајаће две године, после чега ће руске власти одлучити о томе да ли је овај финансијски модел прихватљив за државу, пише агенција Анадолија.

Стручњак из Руског удружења експерата за исламске финансије Александар Казаков рекао је турској новинској агенцији да је време да се заборави на западна финансијска тржишта и пажња усредсреди на сарадњу са арапским и азијским земљама.

"На корпоративном нивоу, већ је јасно да су сви западни финансијски центри затворени за руски капитал, немамо избора него да тражимо доступне алтернативе. Време је да заборавимо на Лондон и фокусирамо се на Пекинг, Њу Делхи, Сингапур, Куалу Лумпур и земље Залива", рекао је Казаков.

Он је додао да посланици руске Думе тренутно расправљају о новом закону о финансирању који ће омогућити и финансијске производе засноване на исламским принципима.

"Када буде усвојен, постојање алтернативних финансијских инструмената биће препознато на законском нивоу у Русији. Ово је важан политички корак и за земљу и за односе са нашим истинским партнерима из иностранства", рекао је експерт.

Исламско банкарство активно  се развија већ неколико година у Русији заједно са највећим финансијским центрима за исламско банкарство са Блиског истока, као и Малезијом, специјализованом за тржиште исламског осигурања.

У Русији постоји неколико мањих исламских финансијских организација, а целом пројекту Казаков даје добре изгледе јер, како наводи, постоји велика потражња за тако нечим, будући да у Русији има око 20 милиона муслимана.

Руски финансијски стручњак подсетио је да је једна од главних одлика исламског банкарства забрана наплате камата.

"Исламско банкарство нуди партнерство што подразумева  учешће и у добити и у губицима, док кредити са каматом морају да буду враћени без обзира на резултате финансијских активности оног који је новац позајмио", рекао је Казаков.

Исламски финансијски систем има два основна модела – партнерство или мушареку и отплату на рате или мударабу.

"Мушарека подразумева да, на пример, банка и клијент заједно купе некретнину. Клијент се пресели у купљени објекат и плаћа банци кирију у висини њеног удела и коначно отплаћује удео банке у некретнини. Други модел, мудараба подразумева да банка, на пример, у име клијента купи некретнину и продаје је њему, а затим клијент у ратама отплаћује са одређеном маржом, која је је по шеријату дозвољена и не сматра се за лихварство", објаснио је Казаков.

Још једна особеност исламског банкарског система је то што нема кредитних картица, а исламске банке у свим појединачним случајевима воде рачуна да улагања и трговина буду у складу са шеријатом и да нема скривених камата.

"Основни принцип исламских финансија је чврста веза финансирања са реалном економијом и немогућност коришћења новца као предмета продаје", рекао је руски стручњак.

Верско опредељење не представља никакво ограничење за коришћење услуга исламског банкарства, додаје Казаков, наглашавајући да правна лица, која користе услуге банке, у принципу не могу да буду верске организације.

image
VV inauguration
banner