Економија

ЕУ објавила изузећа за санкционисане руске нафтне деривате

Руска сирова нафта помешана са нафтним дериватима у трећој земљи биће изузета од ограничења цена, стоји у новим смерницама ЕУ
ЕУ објавила изузећа за санкционисане руске нафтне дериватеwww.globallookpress.com © Lars Klemmer/dpa

Европска унија је објавила изузетке од свог ембарга на руске нафтне деривате који је ступио на снагу 5. фебруара.

Према упутствима објављеним на веб страници Европске комисије, ако се руски нафтни производ прерађује мешањем у трећој земљи са производом из друге треће земље, више се неће сматрати руским пореклом и на њега се неће односити ограничење цене.

"Ограничење цена се више неће примењивати након што сирова нафта или нафтни производи буду пуштени у слободан промет у јурисдикцији ван Русије и предају купцу", наводи се у извештају.

Изузеће ће омогућити земљама ЕУ да наставе да купују руске нафтне деривате као што је дизел од трећих земаља, пошто је Москва забранила било какву продају у оквиру шеме ограничења цена.

Забрана ЕУ на руске рафинисане нафтне деривате ступила је на снагу 5. фебруара, постављајући ограничење цене од 100 долара по барелу за дизел, млазно гориво и бензин који долази из Русије и ограничење од 45 долара по барелу за друге нафтне производе који се тргују испод цена сирове нафте, као што је мазут који се користи у индустрији.

Ограничења цена, заједно са забраном ЕУ на увоз руских нафтних деривата, део су ширег споразума између земаља Пре тога Г7 је заједно са ЕУ и Аустралијом ограничио цену руске нафте на 60 долара по барелу руске нафте. Ова забрана је на снагу ступила 5. децембра.

Мере забрањују западним осигуравајућим, шпедитерским и другим компанијама да финансирају, осигуравају, тргују, посредују или превозе руску сирову нафте и нафтне производе, осим ако су купљени по или испод постављених ограничења цена.

Москва се противи било каквим покушајима ограничавања цена на извоз енергије. Руска влада је забранила продају сирове нафте купцима који помињу горњу границу цена у својим уговорима, а очекује се да ће слично ограничење бити уведено у вези са најновијом горњом границом ЕУ за нафтне деривате.

image