Економија

"Креди Свис" пријавила највеће губитке од светске економске кризе

Друга највећа швајцарска банка забележила је прошле године огроман губитак од 7,3 милијарди швајцарских франака
"Креди Свис" пријавила највеће губитке од светске економске кризеwww.globallookpress.com © © MANUEL GEISSER via www.imago-ima

Швајцарска банка "Креди Свис" забележила је прошле године најгоре резултате пословања од светске економске кризе. Пад прихода и реструктуирање банке, које је у току, имали су великог удела у томе да једна од највећих швајцарских банака забележи губитак од 7,29 милијарди швајцарских франака, пренео је немачки "Шпигл".

Последњи пут када је "Креди Свис" изгубио оволико много новца било је на врхунцу светске економске кризе 2008. године када је забележено 8,2 милијарди франака губитака.

Суочени са недоумицама о финансијској стабилности банке, клијенти су повукли 110,5 милијарди франака у последњем кварталу године, па је банка на крају године располагала средствима од око 1,29 билиона франака.

Очекује се да ће мањи депозити клијената и средстава којима управља банка резултирати смањењем нето прихода од камата, провизија и накнада. То би могло да значи губитак у основном пословању милионера и милијардера у првом кварталу ове године. "Креди Свис" је упозорио да би негативан утицај на зараду, проузрокован најавама о повлачењу из неких делова инвестиционог банкарства и трошковима реструктуирања, могао да доведе до значајних пословних губитка за банку и у 2023. години.

Друга највећа швајцарска банка сада је пети квартал за редом "у црвеном", наводи се у тексту. Позадина таквог стања су скандали и грешке које је правио кризни менаџмент. Тако се у октобру на друштвеним мрежама увелико спекулисало о будућности банке. Ситуација се од тада смирила, али основно осигурање за акције "Креди Свиса" и даље укључује премију од могућег ризика и чини финансирање банке скупљим.

Сектор за инвестиционо банкарство "Креди Свиса" претрпео је претходних година значајне губитке. Само у овом сектору забележен је минус од 2,8 милијарди франака 2022. године. Реформе су почеле и у овом сектору, а крајем октобра банка се коначно изјаснила да више неће играти водећу улогу у инвестиционом банкарству.

Најављене су радикалне промене, укључујући излазак из значајног дела послова и смањење броја радних места за 9.000.

Велики део пословања који се тиче саветовања о пласману обвезница пребачен је на подружницу "Креди Свис Фрст Бостон" и према информацијама инсајдера, она ће изаћи у јавност као независна институција 2024. или 2025. године.  

Један од кључних елемената у реструктуирању банке, трећем од 2015, су напори да управљање богатством богатих и супер-богатих буде у већем фокусу. Али и овај посао је у лошем стању, са губицима од 155 милиона франака у последњем кварталу прошле године.

image
VV inauguration
banner