Економија

Европа у проблему без руског гаса: Тржиште се неће оправити ни ове године

Ситуација ће поново постати напета, с обзиром да ће Европа морати да увози више него 2022. године, када је око шест месеци добијала руски гас
Европа у проблему без руског гаса: Тржиште се неће оправити ни ове годинеwww.globallookpress.com © Marcus Brandt/dpa

Проблеми са снабдевањем гасом наставиће да утичу на европска тржишта и ове године, с обзиром да су испоруке из Русије озбиљно смањене, изјавио је извршни директор компаније "Тотал енерџис" Патрик Пујан.

Напомиње да Европска унија мора удвостручи количину течног природног гаса (ЛНГ) коју је увезла прошле године како би надокнадила гас који је раније добијала из Русије - 100 милиона тона годишње.

Иако су цене енергије тренутно у паду, Пујан тврди да таква ситуација неће дуго потрајати.

"Зима је прилично блага, складишта су пуна, а Европа мора да увози мање течног природног гаса. Међутим, основе остају исте: Европа ће ове године добити мање гаса него претходне и поново ће морати масовно да увози ЛНГ, иако још није решила проблеме са капацитетом за регасификацију. Ситуација ће поново постати напета, с обзиром да ће Европа морати да увози више него 2022, када је око шест месеци добијала руски гас", прецизирао је Пујан за Белгијски лист "Ехо".

Подсећа да је глобално тржиште течног природног гаса доживело "насилан шок" пошто је једна осмина, готово 50 милиона тона, морало да буде преусмерено у Европу како би се надокнадиле изгубљене руске залихе.

"То је био шок и Европа је морала да плати више. Целокупно тржиште ЛНГ-а је сада ограничено и неће се опоравити пре 2025. или 2026. године", каже Пујан.

image
VV inauguration
banner