Економија

Рат у Украјини уништио привреду Немачке: Платили 160 милијарди евра

БДП по глави становника у највећој европској економији биће 2.000 евра нижи него што би иначе био, рекао је шеф Немачке индустријске и трговинске коморе Питер Адријан
Рат у Украјини уништио привреду Немачке: Платили 160 милијарди евра© Tanjug/AP Photo/Markus Schreibe

Рат у Украјини коштаће немачку привреду око 160 милијарди евра или око 4 одсто њене бруто домаће производње, рекао је шеф Немачке индустријске и трговинске коморе Питер Адријан.

То значи да ће БДП по глави становника у највећој европској економији бити 2.000 евра нижи него што би иначе био, рекао је Адријан, а пренео Ројтерс.

Индустрија чини већи удео у привреди Немачке него у многим другим земљама, а сектор је највећим делом енергетски интензиван, што значи да су немачке компаније посебно тешко погођене скоком цена енергије, који је прошле године достигао рекордне вредности у Европи.

Немачка индустрија ће платити око 40 одсто више за енергију 2023. него 2021. године, наводи се у студији "Алијанц трејда" за прошли месец.

"Изгледи раста за 2023. и 2024. су стога нижи него у многим другим земљама", рекао је Адријан, додајући да је то био случај и прошле године.

Немачка, која се деценијама ослањала на релативно јефтин руски гас који је испоручиван преко гасовода, сада плаћа изузетно високе цене енергије у поређењу са Сједињеним Државама које имају сопствене резерве природног гаса, док Француска има обиље нуклеарне енергије.

"Цена гаса је око три до пет пута виша него у Сједињеним Државама", рекао је Адријан, додајући да је струја четири пута скупља него у Француској.

Немачки извозни суфицит у 2022. био је на најнижем нивоу од 2000, објавио је немачки Савезни завод за статистику (Дестатис).

Спољнотрговински биланс смањен за више од половине са +175,3 милијарде евра у 2021. на +79,7 милијарди евра, што је последица наглог повећања цена за увоз енергије.

У трговини са Кином, која је 2022. године пала са 2. на 4. место најважнијих земаља увозница немачке робе, Немачка је забележила највећи трговински дефицит од 1950. године.

image