Свет

Макрон са Зеленским и Шолцом: Од дешавања у Украјини зависи будућност Европе

Планирано је да се украјински председник данас у Бриселу, на маргинама састанка Европског савета, састане са италијанском премијерком Ђорђом Мелони
Макрон са Зеленским и Шолцом: Од дешавања у Украјини зависи будућност Европе© Tanjug/Sarah Meyssonnier, Pool via AP

Председник Француске Емануел Макрон састао се у Паризу са украјинским председником Владимиром Зеленским и немачким канцеларом Олафом Шолцом.

"Злочин агресије не може се толерисати ни под којим околностима, а још мање ако то чини сила каква је Русија. Од онога што се дешава у Украјини зависи будућност Европе. Тога смо потпуно свесни", рекао је Макрон на заједничкој конференцији за новинаре у Јелисејској палати после састанка, пренео је Танјуг.

Истакао је да ће све "док Русија напада", Украјини бити неопходна војна подршка и навео да са Зеленским и Шолцем разговара о оперативним потребама Кијева.

"Француска и Немачка су биле уз Украјину свих ових месеци. Украјина зна како да остане јака, али зна и да буде захвална", рекао је Зеленски и нагласио да су Украјини потребни авиони и тешко наоружање што је пре могуће.

Немачки канцелар Олаф Шолц рекао је да ће Европа и САД подржавати Украјину у њеној борби против Русије колико год буде потребно, и додао да Украјина припада европској породици.

Зеленски се раније током посете Великој Британији састао са британским премијером Ришијем Сунаком, члановима британског парламента и британским краљем Чарлсом Трећим.

Планирано је да се украјински председник данас у Бриселу, на маргинама састанка Европског савета, састане са италијанском премијерком Ђорђом Мелони.

image