Србија и Балкан

Ана Брнабић: Посета Си Ђинпинга признање нашег значаја и потенцијала

Кина поштује територијални интегритет и суверенитет Србије, што је нама изузетно значајно, она штити наше интересе у Савету безбедности Уједињених нација, истакла је председница Скупштине Србије
Ана Брнабић: Посета Си Ђинпинга признање нашег значаја и потенцијала© F.S./ATAImages

Коментаришући долазак лидера Кине Си Ђинпинга у Србију, председница Народне скупштине Републике Србије Ана Бранбић изјавила је да је реч о историјски посети која одаје признање значају Србије.

"Данас и сутра су историјски дани за Србију. Посета Си Ђинпинга је велика част која је указана нашој земљи. Признање за значај, за наше потенцијале. Имамо историјски најбоље односе с Кином. Глобална суперсила, економија број два у свету, расте без сумње ускоро у економију број један. Почаствовани смо што Си Ђинпинг у својој европској турнеји обилази, поред Француске и Мађарске, само још Србију, а то је вест у свим светским медијима", изјавила је Брнабићева у јутарњем програму телевизије "Хепи".

Осврћући се на однос некадашњих српских званичника према кинеским улагањима, као и посети кинеског лидера, те блаћење исте у "тајкунским", Шолаковим медијима, подсетила је на то какве су односе они градили.

"Они су имали према свим светским силама однос као да смо ми колонија. Сетимо се само пуштања на слободу 1.800 албанских терориста. Они увек крећу од себе. Посете државника су биле врло ретке, нисмо имали никакве доносе с Народном Републиком Кином", рекла је Брнабићева, те додала да је Кина највећи појединачни страни инвеститор у Србији претходне три године.

Такође, истакла је да однос Србије и Кине није нимало налик колонијалном односу.

"Кина поштује територијални интегритет и суверенитет Србије, што је нама изузетно значајно. Хвала много Кини на томе, они штите наше интересе у Савету безбедности Уједињених нација, и тиме такође штите међународно право. Кина је политичка сила која промовише мир, предвидљивост, поштовање повеља УН", истакла је председница Скупштине Србије.

По њеним речима, бесмислене су приче опозиције да су кинески кредити омча око врата Србији.

"Кредит од Кине узимају САД, чланице ЕУ, Кина је највећи зајмодавац на свету. Они су прилично повољни и изузетно ефикасни у обради тих кредита. Они су дакле за нас изузетно добри. Имамо и ММФ који је свеприсутан у Србији од 2014. и који такође служи да читавом свету покаже да је Србија солвентна, фискално стабилна држава и да је нама ниво задуживања, страног дуга мањи од европског просека", прецизирала је Брнабићева.

Поменула је бројне кинеске инвестиције у Србији, проблеме које је су у Железари Смедерево и РТБ Бору решили управо Кинези, те авио-линију ка Пекингу, али и чињеницу да је српски извоз у Кину прешао милијарду долара годишње. 

"Ово је признање за нашу независну, самосталну спољну политику коју Народна Република Кина и све остале слободарске земље цене. Ово је признање наше позиције и утицаја на европском континенту. Ова посета донеће много тога доброг нашем грађанину појединачно. Јер све што ми радимо сваки дан, радимо управо због људи", закључила је Ана Брнабић на "Хепију".

image