Економија

Немачки хемијски гигант укида 2.600 радних места

БАСФ ће затворити бројне фабрике
Немачки хемијски гигант укида 2.600 радних местаwww.globallookpress.com © Uwe Anspach/dpa

Највећа хемијска компанија на свету, Немачки БАСФ, укинуће 2.600 радних места широм света како би се изборила са трошковима насталим због антируских санкција које су увеле западне земље.

Хемијски гигант ће затворити бројне фабрике, међу којима су и две за прозводњу амонијака и слична постројења за производњу ђубрива.

Чак 700 радних места биће укинуто у главној фабрици у граду Лудвигсхафен у Немачкој, саопштено је из компаније. БАСФ је напоменуо да је пад глобалне економије довео до обуставе програма откупа акција од три милијарде евра

"Конкурентност Европе је све угроженија због прекомерних регулатива, спорих и бирократских процеса издавања дозвола, а посебно због високих трошкова за већину фактора производње", истакао је у саопштењу главни извршни директор БАСФ-а Мартин Брудермилер, преноси "Блумберг".

Нагласио је да високе цене енергије додатно оптерећују профитабилност и конкурентност у Европи.

БАСФ-ов рачун за гас порастао је за 2,2 милијарде евра прошле године у односу на 2021, иако је његова потрошња пала за чак 35 одсто.

Компанија је раније рекла да циља на годишње смањење трошкова од 500 милиона евра јер не очекује да ће се цене гаса вратити на нивое пре почетка Специјалне војне операције у Украјини.

Цене гаса пале су са свог максимума, али су и даље изнад нивоа на које су немачке енергетски интензивне индустрије навикле и више него у конкурентским производним регионима у Сједињеним Америчким Државама и Азији.

БАСФ трпи и последице санкција Русији, јер је немачка компанија учествовала у финансирању изградње оба гасовода Северни ток преко своје подружнице "Винтершал деа". Прекид веза са тим подухватом у јануару довео је до отписа од 7,3 милијарде евра и историјског губитка за БАСФ.

Истраживање немачког хемијског удружења ВЦИ, чији су резултати објављени крајем јануара, показало је да скоро половина хемијских компанија планира да смањи инвестиције у Немачкој ове године због трошкова енергије

image
VV inauguration
banner