Економија

Јелен: Преговараћу са републиканцима али не о подизању дуга

Републиканци су претходно захтевали од председника Џозефа Бајдена да пристане на смањење потрошње у замену за подизање горње границе дуга
Јелен: Преговараћу са републиканцима али не о подизању  дугаwww.globallookpress.com © Chris Kleponis - CNP

Америчка министарка финансија Џенет Јелен изјавила је данас, на маргинама састанка финансијских лидера Г20, да је спремна да преговара са републиканцима у Конгресу о предлогу буџета Бајденове администрације који ће бити представљен следећег месеца, али не и о подизању горње границе дуга.

Јелен је у интервјуу Ројтерсу рекла да Бајденов предлог буџета за фискалну 2024. годину предвиђа значајно смањење дефицита током наредне деценије.

"И показаћемо како ћемо то да постигнемо", истакла је Јелен и додала да "Републиканци треба да ставе план на сто, и да су преговори или дискусија о томе свакако могући, али да то не може бити услов или предуслов за подизање горње границе дуга".

Републиканци, који имају незнатну већину у Представничком дому, доњем дому Конгреса, захтевали су од председника Џозефа Бајдена да пристане на смањење потрошње у замену за подизање горње границе дуга.

Јелен је казала да САД не могу да преговарају о томе да ли ће платити своје рачуне, јер је то једноставно фундаментална одговорност владе.

Она  је навела да би порески приходи прикупљени до 15. априла, што је рок за подношење предлога буџета, могли да утичу на доношење неких прилагођавања, а према процени министарства финансија, од тог датума више неће моћи да се плаћају сви државни рачуни без повећања лимита дуга од 31,4 трилиона долара.

Министарство финансија још није променило своју процену за почетак јуна као временски оквир за пробијање лимита дуга, иако је Канцеларија за буџет Конгреса проценила да би ванредне мере задуживања могле да трају до септембра.

Бајден ће представити предлог буџета САД 9. марта, јавио је раније Ројтерс, позивајући се на неименовани извор упознат са планом Беле куће.

image