Економија

Економске муке нордијских земаља: Финска у рецесији, а ни Шведска није далеко

Шведска би могла постати једина чланица ЕУ уније чији ће се БДП контраховати током читаве текуће године, указују прогнозе Европске комисије
Економске муке нордијских земаља: Финска у рецесији, а ни Шведска није далекоwww.globallookpress.com © IMAGO/Vesa Moilanen

Шведска економија стоји на рубу рецесије док је Финска у њу већ зашла, након што су обе земље искусиле контракцију БДП-а у последњем кварталу претходне године.

Иако је Шведска забележила симболичан раст БДП-а у трећем кварталу 2022, у последњем тромесечном периоду претходне године забележена је контракција од 0,9 одсто, што је премашило очекивања неких економиста, преноси "Блумберг".

Очекује се да ће шведска економија наставити са падом у 2023. години док њена централна банка наставља са подизањем каматних стопа у борби против инфлације. Последице те праксе су осетила задужена шведска домаћинства, али и тржиште некретнина које је забележило пад у ценама од 16 одсто, што позиционира пад шведског тржишта међу најоштријим у свету.

Штавише, Шведска би чак могла постати једина чланица ЕУ уније чији ће се БДП контраховати током читаве текуће године, указују прогнозе Европске комисије.

Финска у рецесији

Са друге стране, Финска се већ налази у рецесији, након што је у последњем кварталу 2023. БДП те земље опао је за 0,6 одсто, указује "Блумберг".

Финска економија, иначе фокусирана на извоз, пати од брзог раста инфлације и наглог повећања каматних стопа, за које се очекује да ће оптерећивати економију те нордијске земље током целе године. Брзи раст цена штети потрошњи у земљи, која се показала као кључни покретач економског раста током претходних криза.

image
VV inauguration
banner