Економија

Италија гаси индустрију на месец дана?

Уколико дође до прекида испоруке руског гаса фабрике ће морати да пређу на рационализацију
Италија гаси индустрију на месец дана?© Pixabay

Италијанске власти могле би, од децембра до фебруара, према Плану за ванредне уштеде енергије, да обуставе индустријску производњу уколико дође до прекида испорука руског гаса, пише лист "Месађеро", а преносе "РИА новости".

Конференција италијанске индустрије је за све компаније припремила упитник како би се прикупили подаци о потрошњи енергије у главним индустријским секторима.

Месец највеће потрошње је обично јануар, тако да, ако Русија "заврне" гас од новембра, компаније ће морати да престану са потрошњом и то можда на месец дана.

Запремине гаса ће, преносе "РИА новости", бити смањене за 6,45 милијарди кубних метара, што ће, узимајући у обзир предузете мере за уштеду, довести до "дефицита" од 1,15 милијарди кубних метара. Такав сценарио ће резултирати принудним смањењем потрошње и преласком на рационализацију, чије ће трајање у индустрији бити 31 дан.

Али, ако руске испоруке нулу достигну тек од јануара, то не би морало да води екстремној рационализацији.

Италијанске компаније су, међутим, већ делимично прихватиле штедњу да би се заштитиле од растућих цена. Смањују потрошњу гаса, на различите начине, па су неке од компанија на пример одлучиле да због тога продуже годишње одморе.

Сличан план разматра и министар за еколошку транзицију Роберто Чинголани у светлу паневропског смањења потрошње гаса за 15одсто. Он је недавно рекао да је Италија спремна за ову зиму, али да га брине следећа. Додао је и да Италија очекује да ће до 2024.године постати независна од испорука руског гаса.

А поскупљење енергената била је иначе једна од главних тема избора у којима је победила десничарка Ђорђа Мелони. Италија је међу земљама које се залажу за увођење горње границе цене гаса, а премијерка Мелони, истакла је да ако њена влада предузме сличне мере "то не треба посматрати као неку популистичку, националистичку реакцију, већ као луцидну стратегију за одбрану националних интереса како би се дошло до заједничких решења".

image
VV inauguration
banner