Економија

Удвостручен извоз руске пшенице

Храна не потпада под санкције које су уведене Москви, али су ограничења за банке и државне компаније учинила трговину компликованијом
Удвостручен извоз руске пшеницеwww.globallookpress.com © Cfoto/Keystone Press Agency

Извоз руске пшенице је процветао и готово је удвостручен у јануару и фебруару у односу на период од пре годину дана.

"Блумберг" наводи да су раније цене биле нешто више, а да је прошлогодишња богата жетва помогла руском житу да се рангира међу најјефтинијим на свету.

Русија је у јануару и фебруару испоручила 6,1 милиона тона пшенице морским путем, што је око 90 одсто више него у претходном периоду.

Недавни велики раст извоза показује да су шпедитери превазишли неке од проблема финансирања и осигурања изазваних санкцијама које је Запад увео Русији. Већи су и изгледи за извоз из Црног мора јер се за око две недеље очекује обнављање споразума који омогућава да украјинска роба плови кроз безбедан коридор. Залихе из обе земље помажу да се ублажи погоршање глобалне инфлације хране.

Украјина, чији извоз заостаје у прошлој сезони, жели да продужи Споразум о житу за најмање годину дана, а Русија каже да је то могуће само ако се узму у обзир интереси њених пољопривредних компанија.

Фјучерси пшенице су пали на најнижи ниво у претходних годину дана у Чикагу и Паризу, а велики руски извоз би могао да ограничи цене до краја ове сезоне, наводи Рабобанк.

Тржиште очекује да ће Споразум о житу који је на снази до 18. марта бити успешно обновљен, наводи се у саопштењу.

Храна не потпада под санкције које су уведене Москви, али су ограничења за банке и државне компаније учинила трговину компликованијом. Иако стотине хиљада тона руског ђубрива остају замрзнуте у европским лукама, извозници су успели да испоруче огромне количине житарица.

Генерални директор компаније "СовЕцон" Андреј Сизов рекао је да је недавни раст извоза такође последица продаје заказаних касније него обично крајем 2022. године, када је руска пшеница повратила своју конкурентску предност.

Русија је у овој сезони, до сада, испоручила 29,5 милиона тона пшенице, у поређењу са 26,7 милиона тона годину дана раније, процењује Сизов.

Иако је обим извоза житарица у Украјини и даље значајан, он је испод циљева постављених крајем прошле године. Украјински извоз за ову сезону, укључујући путеве попут друмских и железничких, заостаје за прошлогодишњим темпом за око четвртину, преноси "Блумберг".

image
VV inauguration
banner