Економија

Темпирна бомба у срцу америчких финансија: 620 милијарди долара "нереализованих губитака"

Многе банке, тврди председник ФДИЦ, располажу имовином која вреди знатно мање него што је наведено у њиховим финансијским извештајима
Темпирна бомба у срцу америчких финансија: 620 милијарди долара "нереализованих губитака"www.globallookpress.com © Cfoto

У банкама широм Америке ниво "нереализованих губитака" износи 620 милијарди долара, упозорио је шеф Федералне корпорације за осигурање депозита (ФДИЦ), преноси "Дејли мејл".

"Нереализовани губици" представљају имовину чија је вредност смањена, али која још није продата. Вест о забрињавајућим губицима стигла је у време затварања "Силикон вели бенк" (СВБ), што је највећи колапс још од стечаја банке "Вашингтон мјутуал" из 2008. године.

Федералне резерве су у недељу увече објавиле да ће сви депоненти бити исплаћени. Ипак, откриће о "нереализованим губицима" само је појачало забринутост због америчких банака.

У говору 6. марта на Институту међународних банкара, председник ФДИЦ Мартин Гринберг је потврдио да се цифра "нереализованих губитака" у америчким банкама процењује на 620 милијарди долара: "Укупан број нереализованих губитака, укључујући хартије од вредности, износи око 620 милијарди долара на крају 2022."

Гринберг је ову примедбу изнео четири дана пре колапса СВБ.

Јенс Хагендорф, професор финансија на Краљевском колеџу у Лондону, потврдио је за Си-Ен-Ен да је овај проблем веома раширен: "Многе институције, од централних и комерцијалних банака до пензионих фондова, располажу са имовином која вреди знатно мање него што је наведено у њиховим финансијским извештајима. Губици су већ веома високи, а треба их финансирати. Обим овог проблема почиње да изазива забринутост."

image