Економија

Сламка спаса за америчку банку: Депонују 30 милијарди долара у уздрману ФРБ

Колапс две америчке банке уздрмао банкарски сектор, највећи "играчи" пожурили да спасу "Прву републичку банку" (ФРБ)
Сламка спаса за америчку банку: Депонују 30 милијарди долара у уздрману ФРБwww.globallookpress.com © Michael Nagle/XinHua

Највеће америчке банке удружиле су се да депонују 30 милијарди долара у "Прву републичку банку" (ФРБ) у покушају да ојачају своје финансије и обуздају последице колапса два велика зајмодавца прошле недеље.

Највеће банке САД "Џеј Пи Морган Чејс", "Банка Америке", "Ситигруп" и "Велс Фарго" ће сваки депоновати по пет милијарди долара у ФРБ из Калифорније, пише "Фајненшел тајмс".

"Голдман Сакс" и "Морган Стенли" ће уложити по 2,5 милијарди долара, док ће по милијарду проблематична банка добити од "Би-Ен-Ај Мелона", "Пи-Ен-Си банке", "Стејт стрита", "Труиста" и "Ју-Ес банке".

"Поступци највећих америчких банака одражавају њихово поверење у банкарски систем земље. Заједно распоређујемо нашу финансијску снагу и ликвидност у шири систем, тамо где је то најпотребније", наводи се у саопштењу банака.

Упркос томе, остаје питање да ли ће овај потез ојачати поверење инвеститора у "Прву републичку", као и здравље банкарског сектора уопште. Акције банке, након опоравка у четвртак, ослабиле су више од 20 одсто у трговању после радног времена.

Пад је уследио након што је банка објавила да обуставља своју дивиденду "током овог периода неизвесности". Банка је такође саопштила да ће настојати да смањи своје задуживање, као и величину и састав својих укупних операција.

Менаџер хеџ фонда Бил Екман написао је на Твитеру да је координисана акција за јачање "Прве републичке" заправо "фиктивно гласање о поверењу" и да се "ризик од неизвршења обавеза ФРБ сада шири на наше највеће банке”.

Под стресом, америчке банке сјатиле су се у Федералне резерве за подршку након пропасти СВБ.

Мајкл Фероли, главни амерички економиста у "Џеј Пи Моргану", рекао је да је више од 300 милијарди долара зајмова које је Фед дао финансијским институцијама "отприлике половина онога што је дато у великој финансијској кризи 2008".

"Џеј Пи Морган", саветник ФРБ, позвао је ривале да пронађу решење за "Прву републичку банку", а влада је охрабрила банке да помогну "Првој републчкој" након што су њене акције потонуле, а рејтинг смањен након краха "Силикон вели банке", преноси "Фајненшел тајмс" позивајући се на особу укључену у преговоре.

Америчка министарка финансија Џенет Јелен, председник Федералних резерви Џеј Пауел и виши регулатори поздравили су "овај исказ подршке групе великих банака" и оценили да он "показује отпорност банкарског система".

Фед је додао да је "као и увек спреман је да обезбеди ликвидност кроз 'прозор попуста' свим институцијама које испуњавају услове".

Акције ФРБ порасле су за више од 10 одсто након објаве. Њихове акције пале су за 64 процента у протеклој седмици откако је Федерална корпорација за осигурање депозита преузела СВБ, што је изазвало страх да ће се "зараза" проширити на друге регионалне зајмодавце.

Да би ојачала своју финансијску позицију, банка је у недељу узела средства од Фед-а и "Џеј Пи Моргана", што јој је дало ликвидност од 70 милијарди долара.

Агенција за кредитни рејтинг "Мудиз" је почетком седмице снизио рејтинг за ФРБ због ослањања банке на неосигуране депозите и нереализоване губитке по хартијама од вредности које се држе до доспећа.

Проблеми "Прве републичке банке" уследили су упркос уверавањима америчког председника Џоузефа Бајдена да ће регулатори учинити "све што је потребно" да заштите штедише.

image