Економија

Кеш се слива у фондове америчког тржишта новца док инвеститори страхују од банкарских превирања

Нето прилив од 120 милијарди долара за недељу дана је највећи од 2020. године усред "многих невоља" које су снашле амерички банкарски сектор
Кеш се слива у фондове америчког тржишта новца док инвеститори страхују од банкарских превирањаwww.globallookpress.com © Igor Golovniov/Keystone Press Agency

Инвеститори су пребацили готовину у фондове америчког тржишта новца током протекле седмице због забринутости око сигурности неких банковних депозита након колапса два велика зајмодавца, преноси "Фајненшел тајмс".

Фондови су имали више од 120 милијарди долара нето прилива у седмици до среде, према подацима Института за инвестиционе компаније (ИЦИ), што је највећи нето недељни прилив од јуна 2020. Већина њих се слила у "конзервативне" фондове тржишта новца подржане државним хартијама од вредности, показали су подаци ИЦИ.

Готовина је прешла у фондове тржишта новца - врсту заједничког фонда који улаже у готовину и сигурне хартије од вредности - током седмице коју је обележио колапс "Силикон вели банке" (СВБ) и "Сигначур банке". У недељу су се савезни регулатори укључили да заштите све штедише од губитака код два зајмодавца.

"Инвеститори су похрлили у фондове тржишта новца америчке владе током прошле недеље, очигледно тражећи алтернативу неким банкама", рекао је Шон Колинс, главни економиста ИЦИ-ја.

У уторак је забележен највећи прилив кеша у фондове тржишта новца, показали су подаци "Голдман Сакса" и агенције ЕПФР.

Док су каматне стопе на банкарске депозите порасле у неким банкама, сада су доступни знатно већи приноси на средства са ниским ризиком, као што су фондови тржишта новца, након што су Федералне резерве подигле каматне стопе на највиши ниво у последњих 15 година.

"Многи депоненти гледају у те фондове тржишта новца и говоре: 'хеј, могу да добијем додатну камату и не морам да бринем о било каквом од ових врста банкарских ризика'", рекао је Пранај Субеди, аналитичар кредитног истраживања за "Ти Роу прајс".

Овонедељни скок је био посебно приметан, с обзиром на то да је 15. март дан када многе америчке корпорације плаћају порез и обично повлаче готовину са тржишта новца.

"Био је то дан пореза на добит предузећа и то обично доводи до одлива, али је то био дан прилива", рекла је Дебора Канингем, главни инвестициони директор глобалних тржишта ликвидности у "Федерејтед хермису".

Више од 250 милијарди долара слило се у фондове америчког тржишта новца од почетка ове године, што ће довести до највећег кварталног прилива од другог квартала 2020, на почетку пандемије коронавируса, према подацима ЕПФР-а.

image