Економија

Између чекића и наковња: Како ће се потреси у банкарском сектору одразити на монетарну политику САД

Стручњаци су подељени око будућег тока монетарне политике америчких Федералних резерви, будући да се, усред растуће инфлације и скорашњих потреса, ФЕД налази у немогућој позицији
Између чекића и наковња: Како ће се потреси у банкарском сектору одразити на монетарну политику САДGetty © Mark Wilson/Getty Images

Колапс банака "Силвергејт", "Силикон вели бенк" и "Сигначер бенк" у САД и климава позиција међународног банкарског гиганта "Креди Свис", те резултујући снажни потреси у свету финансија, чине наредне потезе централних банкара изузетно тешким, пише "Блумберг".

У покушају да сузбију инфлацију, централне банке у Америци и Европи окренуле су се агресивном дизању каматних стопа, чије се праве последице нису показале до пуцања три америчке банке, уједно претећи да угрозе и многе друге, како су то указали стручњаци за РТ Балкан.

Међутим, будући да је стопа инфлације далеко од прижељкиване, америчке Федералне резерве (ФЕД) биће приморане да наставе са затезањем монетарне политике не би ли зауздале инфлацију. Укратко, западне централне банке налазе се у немогућој позицији.

Европска централна банка је на новонастале околности одговорила у четвртак. Руководство ЕЦБ са Кристин Лагард на челу је остало при дизању каматних стопа за 50 базних поена, указује "Блумберг", не објаснивши хоће ли у том правцу наставити и у будућности.

Ако би се ФЕД одлучио за сличан правац, пише тај медиј, онда би могао да повећа каматне стопе наредне недеље за најмање 25 базних поена, док би били опрезнији у погледу онога што ће наступити после.

Стручњаци подељени

Потреси у финансијском сектору које су изазвали сломови три америчке банке услед агресивног дизања каматних стопа, али и неизвесна будућност "Креди свис", навела је многе стручњаке да се запитају могу ли се регулатори одједном изборити са растућом инфлацијом са једне, и претећим масовнијим колапсом са друге стране.

Шеф истраживања глобалне економије у Банци Америке Итан Харис је претходно рекао за "Блумберг" да је уверен у одговор америчких регулатора на тренутну кризу, и да ће се ФЕД вратити дизању каматних стопа.

Са друге стране, Јан Хациус из "Голдман Сакс груп" сматра да ће ФЕД успорити са дизањем каматних стопа наредне недеље усред континуираних превирања, а стручњаци из "Номура холдинг" сматрају да ће америчка централна банка направити велики заокрет и кренути са смањивањем каматних стопа од 22. марта.

Администрација америчког председника Џозефа Бајдена одлучила је да се се заштити неосигурани новац у "Силикон вели бенк" и "Сигначер бенк", што је потез који су неки републиканци критиковали.

"Креди Свис" је пак на своју кризу одговорио одлуком да позајми 53,7 милијарди долара 50 милијарди франака (53,7 милијарди долара) од Швајцарске централне банке.

image