Свет

Јапан у фебруару купио руску нафту изнад горње границе цене

Јапан је прошлог месеца од Русије купио око 232.700 барела нафте, док је укупна вредност увоза износила 15.945 милиона долара
Јапан у фебруару купио руску нафту изнад горње границе ценеGetty © Photo by Craig H. Hartley/POOL/Getty Images

Јапан је купио нафту од Руске Федерације у фебруару по просечној цени од 68,5 долара по барелу, што је више од горње границе цене коју је Токио заједно са другим земљама одредио за руску нафту, искључујући испоруке из пројекта Сахалин-2, наводи се у статистици јапанског Министарства финансија.

Према наводима Министарства, Јапан је у фебруару од Русије купио око 232.700 барела нафте. Укупна вредност увоза нафте износила је 2.125 милијарди јена (15.945 милиона долара). Сходно томе, цена једног барела из ове серије износила је 68,52 долара, што премашује горњу границу цене руске нафте коју су одредиле земље Г7 на 60 долара по барелу.

Јапан се придружио другим земљама Г7 у примени механизма ограничења цена нафте у Русији. Међутим, направио је изузетак за снабдевање из пројекта Сахалин-2, чији је главни производ ЛНГ, а испоруке нафте су везане за гасне уговоре. Из Сахалина-2, Јапан добија око девет одсто укупног увоза ЛНГ, док руски гас чини око три одсто укупне производње електричне енергије.

Подсетимо, Министарство економије, трговине и индустрије ове земље објавило је да је Јапан одлучио да поново купује руску нафту.

Према подацима Међународне агенције за енергетику (ИЕА), извоз руске нафте порастао је у јануару на 8,2 милиона барела дневно, приближавајући се "рекорду свих времена" постављеном у фебруару 2020. године, упркос таласу санкција уведених Москви.

image