Економија

"Волстрит џорнал": Одлуке банака и инфлација угрожавају опоравак светске економије

Упорно повећавање потрошачких цена може да подстакне даље повећање каматних стопа централне банке, пише амерички лист
"Волстрит џорнал": Одлуке банака и инфлација угрожавају опоравак светске економијеGetty © Spencer Platt

Велики делови глобалне економије настављају да показују знаке скромног опоравка након оштрог пада крајем прошле године, пише "Волстрит џорнал", али напомиње да тврдоглаво висока инфлација и проблеми у банкарском сектору прете том напретку.

Лист додаје да би изгледи могли брзо да се погоршају уколико банке буду оштро смањиле кредитирање као одговор на озбиљнији надзор регулатора и потребу да обезбеде веће приносе штедишама. Истовремено, упорно повећавање потрошачких цена може да подстакне даље повећање каматних стопа централних банака.

Брзи раст стопа у САД и Европи прошле године потресао је економије, а банке су постале прве жртве "шок терапије".

Колапс "Силикон вели банк" и "Сигначур банк" узбуркао је тржишта, што је изазвало страх од "заразе", пише "Волстрит џорнал".

За то време, у Европи су регулатори надгледали преузимање "Креди свиса" од стране УБС-а. Иако је саопштено да су напетости на тржишту обуздане, могло би да прође неколико месеци пре него што се поверење у банкарски систем у потпуности врати, наводи лист.

"Постоје добре шансе да се ово обузда", рекао је Јенс Магнусон, главни економиста шведског СЕБ-а.

"Али само зато што постоји добра шанса, то не значи да ће се то догодити. Сигурно није време за самозадовољство, не можете се опустити и рећи да је то учињено. Имаћемо недеље, а вероватно и месеце када ћемо морати да будемо веома пажљиви", додао је Магнусон.

Како наводи амерички лист, европска економија наставља да показује снажан отпор, међутим инфлаторни притисци сугеришу да ће бити потребно више рада како би се инфлација свела на жељени ниво.

image