Економија

Огромне резерве нафте и гаса откривене у Северној Африци

Басени нафте и гаса простиру се на територијама Либије и Туниса
Огромне резерве нафте и гаса откривене у Северној Африциwww.globallookpress.com © Aleksander Lyskin/Global Look Press

Амерички геолошки завод (УСГС) саопштио је да су открили два велика басена нафте и гаса на огромним подручјима која се протежу између Либије и Туниса.

Први депозит се простире дуж источне обале Туниса са мањим делом који се налази на обали, док је остатак поред обале. Протеже се од обала града Бизерте и Туниског залива, до града Мисрате.

Још једно поље откривено је у либијском заливу Сидра код обале Сирте, наводи се у извештају УСГС.

У својој првој процени, америчка агенција је саопштила да резерве у афричким земљама садрже укупно 4 билиона барела нафте и 385 милијарди кубних стопа природног гаса, што је еквивалентно 1,47 билиона барела течног природног гаса.

Према прелиминарним проценама, либијске резерве нафте и гаса могле би да се удвоструче после овог открића, док би Тунис могао да постане главни северноафрички произвођач енергије.

У 2021, Либија је била седми по величини произвођач сирове нафте ОПЕК-а и трећи у Африци, после Нигерије и Алжира, према америчкој Управи за енергетске информације (ЕИА). Либија има три процента доказаних светских резерви нафте и 39 одсто доказаних резерви у Африци.

У међувремену, ЕИА процењује да формације у Тунису држе 23 билиона кубних стопа доказаних резерви гаса из шкриљаца и 1,5 милијарди барела технички повратних ресурса нафте из шкриљаца.

image