Економија

Си-Ен-Ен: Банка из Северне Каролине ФЦБ купује средства пропале СВБ

"Прва грађанска банка" (First Citizens Bank, ФЦБ) купиће већину пословања "Силикон вели банке" (СВБ), америчког технолошког зајмодавца који је пропао раније овог месеца
Си-Ен-Ен: Банка из Северне Каролине ФЦБ купује средства пропале СВБwww.globallookpress.com © Pavlo Gonchar/Keystone Press Agency

Федерална корпорација за осигурање депозита (ФДИЦ) саопштила је да се договорила да ће "Прва грађанска банка" ФЦБ откупити све депозите и зајмове СВБ-а које су регулатори пренели на "помоћну" банку која је требало да премости хаос настао након колапса калифорнијског зајмодавца.

Седамнаест бивших филијала СВБ-а почеће у понедељак да раде као подружнице ФЦБ, навели су из банке и поручили да ће сви клијенти благовремено бити обавештени о променама.

Регулатори су 10. марта затворили СВБ, након што су клијенти повукли 42 милијарде долара у једном дану. То је био други највећи банковни колапс у историји САД, после "Вашингтон мјучуала" 2008, пише Си-Ен-Ен. ФДИЦ је пристао да гарантује све депозите, укључујући и оне изнад 250.000 долара по рачуну који су обично осигурани.

"Прва грађанска" са седиштем у Рајлију, Северна Каролина, нуди опште банкарске услуге кроз више од 550 филијала и канцеларија у 23 државе.

Банка је у саопштењу навела да ће преузети имовину СВБ-а од 110 милијарди долара, депозите од 56 милијарди долара и зајмове од 72 милијарде долара. Такође је склопила споразум са ФДИЦ-ом који ће је заштитити од потенцијалних губитака на комерцијалним кредитима које купује.

"Ова трансакција користи нашу чврсту основу за додавање значајног обима, географске разноликости, убедљивих дигиталних могућности и, што је најважније, значајних решења за клијенте током њиховог животног циклуса", рекао је председник и извршни директор ФЦБ Френк Б. Холдинг.

"Конкретно, посвећени смо изградњи и очувању јаких односа које наслеђе СВБ има са приватним капиталом и фирмама ризичног капитала", додао је он.

ФДИЦ је навео да банка из Северне Каролине добија 72 милијарде долара у СВБ кредитима уз попуст од 16,5 милијарди долара. Око 90 милијарди долара у хартијама од вредности и другој имовини која је била у власништву СВБ остаће у стечају за располагање ФДИЦ.

"ФДИЦ процењује да је цена пропасти СВБ према њеном Фонду за осигурање депозита око 20 милијарди долара. Тачан трошак ће бити утврђен када ФДИЦ прекине принудни поступак", навео је регулатор.

Колапс СВБ-а, праћен крахом "Сигначур банке" - још једног америчког регионалног зајмодавца - уздрмао је глобална финансијска тржишта и изазвао колапс поверења међу инвеститорима и депонентима у другим рањивим банкама.

Друга по величини швајцарска банка, "Креди Свис", највећа је жртва тренутне кризе. Банку је прошле седмице "сачувао" њен ривал УБС у хитном преузимању које је организовала швајцарска влада.

image