Економија

ЕУ нема начина да стане на пут увозу руског гаса: Мадрид обара рекорд у куповини

Куповина гаса из Руске Федерације од почетка Специјалне војне операције у Украјини порасла је за 84 одсто, што Шпанију чини највећим увозником руског ЛНГ-а у ЕУ
ЕУ нема начина да стане на пут увозу руског гаса: Мадрид обара рекорд у куповиниwww.globallookpress.com © Frank Hoermann / SVEN SIMON

Шпански увоз течног природног гаса (ЛНГ) из Русије у јануару и фебруару забележио је енорман пораст – 172 одсто на годишњем нивоу, известио је шпански лист "Конфиденцијал", позивајући се на податке тамошње енергетске компаније "Енагас".

Куповина гаса из Руске Федерације од почетка Специјалне војне операције у Украјини порасла је за 84 одсто, што Шпанију чини највећим увозником руског ЛНГ-а међу чланицама Европске уније.

У Мадриду и Бриселу наводно су веома забринути због импресивног раста увоза ЛНГ-а упркос настојању ЕУ да прекине зависност од руских енергената.

Европски комесар за енергетику Кадри Симсон је раније овог месеца позвао да се зауставе испоруке руског ЛНГ-а, рекавши да енергетске компаније не би требало да обнављају дугорочне уговоре када истекну они постојећи.

Такође, шпанско Министарство за еколошку транзицију и демографске изазове затражило је од компанија – укључујући "Натурџи", "Репсол", "Тотал енерџис", ​​"Акспо", "Павилион", "Енагас", "Мет енерџи", "Енет енерџи", ЕдП, ЦЕПСА и БП – да се не пријављују за куповину нових количина плавог енергента из Русије.

Међутим, како пише "Конфиденцијал", нити Шпанија нити остатак ЕУ имају начин да зауставе увоз ЛНГ-а из Русије будући да су увозници приватне компаније, као и то да руски течни гас није обухваћен пакетима санкција, што значи да је трговина слободна.

Пре рата у Украјини Русија је покривала скоро 40 одсто гаса који троше земље ЕУ, а испоручивала га је махом преко мреже гасовода. Према подацима Брисела, Унија тренутно из Русије купује тек око 10 одсто гаса који јој је потребан, а повећање куповине ЛНГ-а последица је смањења транспорта кроз гасоводе.

image