Економија

Индија и Танзанија тргују користећи своје валуте

Индијски увозници плаћаће у рупијима робу и услуге из иностранства
Индија и Танзанија тргују користећи своје валутеwww.globallookpress.com © Debarchan Chatterjee/ZUMAPRESS.com

Резервна банка Индије (РБИ) дала је зелено светло Индији и Танзанији да користе своје националне валуте за билатерално трговинско поравнање. Очекује се да ће употреба националних валута у билатералним трговинским поравнањима смањити трошкове трансакција и побољшати ефикасност прекограничне трговине. То ће заузврат довести до повећања обима трговине и веће економске сарадње између Индије и Танзаније.

Индијски високи комесар за Танзанију Бинаја Прадхан изразио је оптимизам да ће пословна заједница имати користи од тог потеза. "Добре вести за трговину Индије и Танзаније; рупи и танзанијски шилинг сада се могу користити за поравнање билатералне трговине, Резервна банка Индије је дозволила такав механизам; пословна заједница са обе стране би требало да најбоље искористи од тога", навео је он на Твитеру.

У оквиру овог механизма, овлашћене банке у Индији ће отворити посебне рачуне у коресподентним банкама Танзаније, а танзанијске банке ће отворити своје у Индији.

Банка Барода је добила одобрење ИРБ-а за отварање ових рачуна за своје стране филијале и подружнице које се налазе у различитим земљама, укључујући Танзанију. Овај аранжман се сада примењује на 18 земаља, а то су Танзанија, Кенија, Уганда, Боцвана, Фиџи, Немачка, Гвајана, Израел, Малезија, Маурицијус, Мјанмар, Нови Зеланд, Оман, Русија, Сејшели, Сингапур, Шри Ланка и Уједињено Краљевство.

image