Економија

Француска и Ирска се суочавају са највећим ризиком од нестанка струје

Губитак нуклеарног капацитета у Француској, некада највећем европском извознику електричне енергије, оптеретио је европски енергетски систем
Француска и Ирска се суочавају са највећим ризиком од нестанка струјеNone © Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez

Француски и ирски електроенергетски системи су најугроженији у Европи, преноси "Блумберг".

Ескалација енергетске кризе у Француској и Ирској би могла да наступи пре других европских земаља, које очекују ескалацију током јануара и фебруара. 

Рекордне цене електричне енергије настале због проблема у француским нуклеаркама, прекида додатних испорука гаса из Русије, Алжира и Норвешке и прескупог течног природног гаса (ЛНГ) могу да доведу до рестрикција струја током зиме.

"Ситуација ове зиме је критична, али се може управљати оперативним мерама", тврди у својој прогнози европска мрежна група Ентсое (ENTSO-E).

Губитак нуклеарног капацитета, углавном у Француској, али и у Шведској и Финској, оптеретио је европски енергетски систем.

Француска, некада највећи европски извозник електричне енергије, ове зиме неће произвести довољно нуклеарне енергије да би помогла својим европским суседима, који траже алтернативе руском гасу.

Француска, која 70 одсто своје електричне енергије добија из нуклеарне енергије, суочава се са затварањем нуклеарних реактора.

Од 29. августа 57 одсто нуклеарних производних капацитета је било ван мреже, на основу података које је дала државна група за нуклеарну енергију "Eлектрисите де Франс"(ЕДФ).

Јужна Норвешка и јужна Шведска такође могу да се суоче са тешкоћама ако зима буде изразито сува, будући да се обе земље у великој мери ослањају на хидроенергију.

Ситуацију у Европи додатно отежава чињеница да је само 10 одсто гаса под контролом националних стратешких резерви, а осталих 90 одсто у рукама међународних компанија, тако да европске земље могу да зависе од тржишне утакмице стварних власника гаса.

image