Економија

Еурибор прешао 3,5 одсто, следи нови раст рата кредита

У периоду до краја године не може се очекивати пад, већ свакако благи раст
Еурибор прешао 3,5 одсто, следи нови раст рата кредита© Maksim Konstantinov/Global Look Press

Европска централна банка крајем марта последњи пут је повећала камате за 0,5 одсто, али је еурибор упркос томе наставио благо да расте и прескочио границу од 3,5 одсто, први пут у последњих готово 15 година.

На питање "Блица" зашто еурибор расте и мимо одлука централних банака, професор Београдске банкарске академије Зоран Грубишић каже да велику улогу у томе игра сама најава о повећању, и очекивања која из тога проистичу.

"Како је еурибор каматна стопа по којој банке међусобно послују, оне понеки пут реагују на најаве или на саму одлуку, али се све у суштини креће око померања Европске централне банке. Одлуке ЕЦБ су сигнал на који се они прилагођавају", каже Грубишић.

На висину еурибора утичу, како додаје, и тржишна кретања, те- поново наводи- и очекивања, јер се тржишно калкулише шта ће се догодити до краја године.

"У том периоду до краја године се не може очекивати пад, већ свакако неки благи раст. Минималан раст на овом нивоу, али барем 0,25 или 0,5 одсто", закључује Грубишић.

А овакав раст еурибора пресликава се на раст рата кредита задужених у еврима.

Тако на пример, ако је неко узео кредит од 50.000 евра на 20 година са каматом од 3.5 одсто везану за шестомесечни еурибор, њему је пре почетка "хајке на инфлацију" која диже камате, рата износила око 289 евра.

Ако узмемо у обзир да се рате са шестомесечним еурибором усклађују два пута годишње, у јулу и децембру, и урачунамо скок еурибора, поменути корисник кредита је од јула 2022. године рату плаћао месечно 296 евра, а од првог јануара када су се поново усклађивале рате чак 346 евра.

Од почетка 2023. еурибор је већ порастао за готово 30 одсто, што ће сви кредитно задужени осетити приликом следећег пресека 30. јуна.

У случају тромесечног еурибора, он се усклађује четири пута годишње: 31. марта, 30. јуна, 30. септембра и 21. децембра. Рате на кредите са шестомесечним еурибором усклађују се два пута годишње, односно 30. јуна и 31. децембра.

Цене рата, међутим, некима расту и више, наводи "Блиц". По речима саговорнице овог листа Г.Ж, њој је раст тромесечног еурибора већ "пресео".

Она је узела кредит на 80.000 евра почетком прошле године, са каматом која је у том тренутку износила 3,5 одсто и роком отплате од 20 година, а раст еурибора је прати од почетка отплате кредита.

"Рата на кредит ми је пре Нове године износила око 410 евра, да би се после првог јануара попела на 519. Од тада је еурибор скочио за око 0,89 одсто, дакле за око трећину и рата ми је опет скупља готово сто евра", жали се саговорница "Блица".

image
VV inauguration
banner