Економија

Дедоларизација БРИКС-а: Шефица Нове развојне банке најавила трећину кредита у националним валутама

Шефица Нове развојне банке блока БРИКС најавила је да ће издавати најмање 30 одсто кредита у националним валутама чланица
Дедоларизација БРИКС-а: Шефица Нове развојне банке најавила трећину кредита у националним валутамаGetty © Heuler Andrey / Stringer

Нова председница БРИКС банке каже да блок напредује ка дедоларизацији, постепено се удаљавајући од употребе америчког долара и да Нова развојна банка (НДБ) планира да скоро једну трећину (30 одсто) својих будућих кредита даје у националним валутама својих чланица.

Дилма Русеф, бивша председница Бразила, преузела је вођство Нове развојне банке у марту.

НДБ је 2014. године формирао БРИКС који чине Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка, као глобално оријентисану алтернативу Светској банци којом доминирају САД, а која је озлоглашена по наметању неолибералних економских реформи осиромашеним земљама.

У интервјуу за кинеску медијску кућу ЦГТН, Русеф је рекла да је неопходно пронаћи начине да се избегне девизни ризик и зависност од једне валуте - америчког долара.

"Добра вест је да видимо многе земље које бирају да тргују користећи сопствене валуте. Кина и Бразил, на пример, пристају на размену у јуану и бразилском реалу", рекла је она.

"У НДБ-у смо се томе обавезали у нашој стратегији. За период од 2022. до 2026. НДБ мора да позајми 30 одсто у националним валутама, тако да ће 30 одсто наше кредитне књиге бити финансирано у валутама наших земаља чланица", додала је Русеф.

"То ће бити изузетно важно да помогнемо нашим земљама да избегну курсне ризике и недостатке у финансијама који ометају дугорочна улагања", нагласила је она.

Чланови НДБ-а не укључују само осниваче БРИКС-а, већ и Бангладеш, УАЕ и Египат. Уругвај је такође у процесу придруживања, а многе друге земље су изразиле интересовање.

Аргентина, Иран и Алжир су формално поднели захтев за придруживање проширеном блоку БРИКС+, а према речима министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова, друге заинтересоване земље "укључују Египат, Турску, Саудијску Арабију, Уједињене Арапске Емирате, Индонезију, Аргентину , Мексико и низ афричких нација".

image