Русија

Захарова: БРИКС петорка је чувар истинске мултиполарности

Кијевски режим је добро познат по злочинима против новинара а то се све дешава уз ћутање западних и међународних структура, поручила је портпаролка руског МСП
Захарова: БРИКС петорка је чувар истинске мултиполарностиwww.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Током овогодишњег јужноафричког председавања БРИКС-ом, интензивно ће се радити на кључним областима стратешког партнерства петорке (Русија, Кина, Бразил, Индија и Јужноафричка Република) у областима политике и безбедности, економије и финансија, културе и хуманитарних веза, најавила је представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова. Она је додала да Москва поздравља приоритете које су зацртали јужноафрички партнери, укључујући политику јачања веза Русије са Африком.

"БРИКС је јединствен пример изградње међудржавних односа заснованих на међусобном уважавању и уважавању интереса свих чланица организације. Данас ова петорка делује као чувар истинске мултиполарности, гласноговорник земаља у развоју", рекла је Захарова на данашњем брифингу.

Кијевски режим добро познат по злочинима против новинара

Захарова је истакла да је кијевски режим добро познат по злочинима против новинара и да се све то дешава уз ћутање западних и међународних структура, што се не може тумачити другачије него као помирење, ако не и саучесништво.

"Позивамо специјализована тела УН да осуде прогон кијевског режима против канонске православне цркве, а УНЕСКО и ОЕБС да осуде притисак на новинаре и ограничавање слободе медија", поручила је он. 

Она је реаговала на речи канадског сталног представника при УН Роберта Реја који је изјавио да "Владлен Татарски није новинар, већ ватрени пропагандиста који је манипулисао чињеницама", рекавши да је очигледно да је "Канада дозволила да се изводе терористички напади на неке људе".  

"А ко је Канади дао право да одређује који су новинари исправни, а који не? А како су канадски представници уопште имали логику по којој је могуће организовати терористичке нападе на одређене категорије људи?", упитала је Захарова.

Захарова је додала да у међувремену, западне земље настављају да упумпавају оружје у Украјину, прикупљају стране плаћенике широм света и чине све да сукоб у Украјини буде што дужи и крвавији.

Она је на тај начин реаговала на убиство руског ратног дописника Максима Јурјевича Фомина, познатог под псеудонимом Владлен Татарски, који је погинуо 2. априла у Санкт Петербургу у терористичком нападу. Дарја Трепова, осумњичена за терористички напад, ухапшена је и тренутно се налази у Москви. Истрага сугерише да је злочин могао да буде организован са територије Украјине.

Подсетимо, у фебруару је украјински новинар Дмитриј Скворцов повређен када је разоткрио владин прогон УПЦ. Њега је ухапсила Украјинска служба безбедности на територији православног манастира и послала у истражни притвор на 53 дана. 

"Самит у Бучи"- још једна инсценирана представа кијевског режима

Захарова се осврнула и на такозвани "Самит у бучи", рекавши да је то била још једна инсценирана представа кијевског режима.

Подсетила је да је руска војска напустила ово предграђе Кијева 30. марта 2022. године, показујући добру вољу у вези са позитивним резултатима рунде руско-украјинских преговора у Истанбулу 29. марта 2022. године.

"Док су Оружане снаге Русије биле у Бучи, њени становници су се слободно кретали градом и имали мобилну комуникацију. Нису забележене никакве жалбе на руску војску. Дан након одласка наших јединица, 31. марта, градоначелник града Анатолиј Федорук јавно је потврдио да у насељу нема војних лица, а није рекао ништа о мештанима стрељаним на улицама", казала је она.

Захарова је навела да се први видео-снимак са телима, разбацаним по граду, појавио на украјинским Телеграм каналима 1. априла, а 2. априла тела су показана страним новинарима. Након тога, додала је она, Буча је постала познато име за цинизам украјинске пропаганде.

"Ова представа је инсценирана да би се пореметили руско-украјински преговори и покренуо унапред припремљени пакет западних санкција Русији", објаснила је.

Ништа мање цинични нису били ни "Бучански самит" и декларација усвојена као резултат њега, прошарана антируским апелима одвојеним од стварности, где нема ни речи о бројним документованим злочинима украјинских неонацистичких оружаних група, додала је руска званичница.

"Годину дана касније, пуна званична истрага још није спроведена. Поуздан списак имена оних људи, чија су тела лежала на улицама Буче, није објављен. Не одговора на наш захтев по овом питању генералном секретару УН Антонију Гутерешу", навела је.

Нема података о времену и узроцима смрти људи, о томе где су живели и како су завршили у граду, истакла је Захарова и додала да још увек није јасно зашто први на лицу места нису били форензичари већ новинари, а да одсуство одговора на ова питања потврђује да су ти догађаји били пропагандна акција кијевског режима.

"Очигледно је да су организатори 'Самита у Бучи' себи поставили за циљ да скрену пажњу светске заједнице са сопствених злочина и недоследности у прошлогодишњој провокацији, као и да подрже лажну верзију по којој је руска војска наводно убила становнике тог града", нагласила је.

Најгрубље кршење права верника УПЦ 

У позадини неуспеха на бојном пољу, режим Зеленског одлучио је да покаже снагу у борби против православних свештеника и парохијана, укључујући жене, што представља најгрубље кршење права верника канонске православне цркве, додала је Захарова.

Она се осврнула на недавну одлуку Шевченковског суда Кијева који је 1. априла сместио у кућни притвор на 60 дана намесника Кијевско-Печерске лавре, митрополита чернобилског и вишегородског Павла, за којег Служба безбедности Украјине (СБУ) тврди да је наводно прикупила довољно доказа да оптужи свештеника за распиривање верске мржње, правдање и негирање оружане агресије Русије на Украјину.

"Истовремено са хапшењем митрополита Павла, у Кијевско-Печерску лавру су почели да пристижу неонацистички активисти који су ометали њене активности и исмевали обреде богослужења. Саветник Зеленског, Подољак, рекао је да је ситуација око Украјинске православне цркве 'одлична прилика да се физички почисте проруски свештеници', да Украјина мора да иде тим путем тако да у земљи 'остане само једна канонска украјинска црква'. Све то је доказ да је кијевски режим верску атмосферу претворио у један од инструмената своје националистичке политике усмерене ка чишћење земље од неистомишљеника", поручила је она.

Како је Захарова навела, индикативно је ћутање Вашингтона и његове "питоме" експертске заједнице у вези са кривичним прогоном УПЦ од стране кијевског режима, јер обично Американци одмах разоткрију све чињенице о кршењу права и слобода, посебно ако је то повезано са Русијом.

"Међутим, овога пута званична подршка деловању украјинских власти у односу на Украјинску православну цркву дошла би у сукоб са декларисаним циљевима 'Самита за демократију' који је прогласио Вашингтон, а који је одржан крајем прошле недеље под окриљем Беле куће. Поново су очигледне манифестације двоструких стандарда", појаснила је.

image
VV inauguration
banner