Економија

Бајдену понестаје времена: Да ли ће САД успети да избегну катастрофалне исходе горње границе дуга

Ако Конгрес не повећа ограничење суме коју Министарство финансија може да позајми, савезна влада неће имати довољно новца да плати све своје обавезе већ до јуна
Бајдену понестаје времена: Да ли ће САД успети да избегну катастрофалне исходе горње границе дугаGetty © Justin Sullivan

Председнику САД Џозефу Бајдену понестаје времена и опција да спречи невиђено неизвршење обавеза према савезном дугу, пошто републиканци у Представничком дому све јасније показују да су спремни да се суоче са економском катастрофом, уколико не добију озбиљне политичке уступке Беле куће, пише "Вашингтон пост".

Откако су републиканци преузели контролу над Представничким домом у јануару, Бајденови главни сарадници су изразили уверење да могу да их натерају да пристану на подизање границе федералног задуживања, а да чак и делимично не пристану на конзервативне захтеве о смањењу потрошње, али за сада изгледа да та стратегија није функционисала.

Ако Конгрес не повећа суму коју Министарство финансија може да позајми, савезна влада неће имати довољно новца да плати све своје обавезе већ до јуна. Такво прекорачење горње границе дуга — законског ограничења задуживања — представљало би слом без преседана, за који економисти верују да би могао изазвати глобалну финансијску панику и довести до рецесије у Сједињеним Државама.

Потпредседник компаније "БлекРок" Филип Хилдебранд је пре неколико дана, на форуму који је организовао "Блумберг", упозорио да би неплаћање америчког дуга и последични банкрот САД угрозили глобални финансијски систем и истакао да то "не сме да се догоди".

"Све што можемо да урадимо је да се молимо да сви у Сједињеним Државама схвате колико је важна светост сувереног потписа водеће валуте, тржишта обвезница и економије у свету. Ово није нешто што желите да упрскате", рекао је Хилдебранд, бивши председник швајцарске централне банке.

Председавајући Представничког дома Кевин Макарти објавио је у среду план, који је његов посланички клуб широко подржао, а лидери Републиканске странке се надају да ће га усвојити у Представничком дому ове недеље. Још нема назнака да ће републиканци пристати да подигну горњу границу дуга без услова, као што Бајден инсистира, а ни покушаји администрације да ангажује корпоративне руководиоце за вршење притиска нису дали резултате, барем не још.

Иначе, Влада САД редовно троши више новца него што прикупи кроз порезе, таксе и друге изворе прихода, па земља мора да позајмљује новац да би надокнадила разлику. Амерички дуг тренутно се процењује на 32 билиона долара. Одговорност за позајмљивање новца сноси Секретаријат за финансије, који то чини издавањем различитих облика дужничких инструмената, попут државних хартија од вредности и обвезница, које доспевају у року од 30 година и зато влада ограничава износ на који секретаријат може да се задужи. 

"У овом тренутку нема никаквих назнака да би умерени републиканци пристали да укину границу дуга без реформи администрације. Не видим да се то дешава. Били би разапети у оквиру свог посланичког клуба", рекао је Брајан Ридл, аналитичар на Институту Менхетн, истраживачком центру наклоњеном републиканцима. 

Унутар Беле куће, чвршћа позиција Републиканске странке о лимиту дуга наишла је на љутњу и фрустрацију. Бајденови сарадници одлучно одбацују идеју да би требало да пристану на било шта што личи на смањење потрошње и промене политике које је Кевин Мекарти изнео. Бајденови сарадници су додатно фрустрирани тврдњама да републиканци иза себе имају народни мандат, пошто нису успели да поново преузму Сенат.

Једна особа упозната са дешавањима у Белој кући је, анонимно за "Вашингтон пост", изјавила да ће републиканци у Представничком дому бити приморани да дају глас да подржавају Мекартијев закон, који би наметнуо нове услове за рад, смањио број агената Пореске службе и који би блокирао Бајденов потез да смањи студентски дуг — мере за које администрација верује да ће се показати веома непопуларним у америчкој јавности.

Бајден је поздравио могућност преговора са Макартијем о нивоима владине потрошње — разговоре који би могли да реше дебату о горњој граници дуга, док би администрацији дозволили да тврди да не преговара о ограничењу потрошње. Из Беле куће су саопштили да је председник САД прошле недеље рекао демократама у Конгресу да је администрација спремна за одвојене преговоре са републиканцима о буџету.

"Хајде да будемо јасни у вези са ставом председника: осим ако се председник и Сенат не сложе са читавом својом непромишљеном агендом, они ће сломити економију. То није само неразумно – већ је и опасно. Председник је био јасан: морамо да избегнемо неизвршење обавеза — о томе се не може преговарати — али ће радо имати одвојен разговор о буџету са лидерима Конгреса", навео је портпарол Беле куће Мајкл Кикукава у саопштењу.

Демократски званичници су као преседан навели динамику прошлих борби за горњу границу дуга, у којој је притисак пословних руководилаца приморао републиканску странку да подигне лимит.

"Ако заиста почнемо да се приближавамо крајњем датуму, а ви не можете да платите рачуне, сигуран сам да ћемо видети реакцију на финансијским тржиштима и људи ће вршити притисак на републиканце да покушавају да униште економију. Ако дођемо до те тачке, видећете да се повлаче", рекао је Дин Бејкер, савезник Беле куће и економиста у Центру за истраживање економске политике, лево оријентисаном истраживачком центру. 

Па ипак, са само шест недеља до краја, мало је доказа материјализовано да сугерише да ће се то догодити. Финансијска тржишта су до сада одбацила драму о плафону дуга, без готово икаквог уочљивог кретања, чак ни у цени обвезница америчког трезора. Релативна смиреност на тржиштима је заузврат ублажила притисак на законодавце да делују - што би могло повећати изгледе да Конгрес не успе да укине ограничење дуга на време.

"Вашингтон пост" напомиње да надлежни можда имају мање времена него што су очекивали и да би економско успоравање могло да доведе до мањих прихода за Министарство финансија. Иако су признали да су подаци прелиминарни, аналитичари "Голдман Сакса" су прошле недеље рекли да "слаба" наплата пореза у априлу указује да би граница дуга могла бити достигнута у првој половини јуна, раније него што се првобитно предвиђало.

Рат речи између демократског председника и републиканског председника Представничког дома постаје све оштрији - и повремено ситничав.

У среду је Макарти рекао да Бајден "даје америчком дугу третман јужне границе – игнорише га и нада се да ће нестати". Са своје стране, Бајден све више оптужује Макартија да је непромишљен према заслугама Сједињених Држава, одговоран екстремистима МАГА и да обмањује Американце о свом плану.

image