Економија

Криза се наставља: Стрмоглави пад акција "Прве републичке банке"

Америчка банка која запошљава 7.200 људи је у свом извештају о зарадама за први квартал навела да ће смањити број радника до 25 одсто
Криза се наставља: Стрмоглави пад акција "Прве републичке банке"Getty © Spencer Platt

Акције америчке банке "Прве републичке банке" (First Republic bank) пале за скоро 50 одсто након што су депоненти повукли више од 100 милијарди долара у протеклом кварталу после банкрота "Силикон вели банке" (СВБ).

Акције ПРБ су у уторак пале за 49,19 одсто на 8,13 долара по акцији, дан након што је објављено да су депозити пали за више од 40 одсто.

Банка која запошљава 7.200 људи је у свом извештају о зарадама за први квартал навела да ће смањити број радника до 25 одсто.

Аналитичари указују да пад ПРБ можда неће бити завршен, а неки сугеришу да би потпуни неуспех могао бити близу.

"Са и даље великим нивоом неизвесности у исходима и очекиваним губицима након следеће године, препоручујемо инвеститорима да продају акције, јер се изгледи у великој мери чине нејасним", рекао је аналитичар Арен Сиганович за америчке медије.

"Прва ребупличка банка" је привукла огромну пажњу након што су "Силикон вели банка" и "Сигнатур банка" пропале прошлог месеца, угрозивши поверење Американаца у регионалне банке САД, што је навело многе клијенте да пребаце милионе долара депозита у друге веће институције.

Вашингтон смишља план за спас посрнулог зајмодавца

"Фајненшел тајмс" пише да оштра распродаја акција изазива узбуну у Вашингтону и наводи да се Владини званичници и регулатори боре да смисле план за стабилизацију зајмодавца који је у невољи.

ПРБ је у понедељак саопштио да тежи "стратешким опцијама", али је више људи упућених у ситуацију рекло да се банка бори да нађе одрживо решење, као што је продаја целе или дела банке.

Извор наводи да је Влада САД у стању приправности након пропасти две банке прошлог месеца. Рекли су да би једна од опција за спас била да Федерална корпорација за осигурање депозита преузме контролу над институцијом и да понуди владину гаранцију за све депозите, као што је урадила са СВБ.

Особа блиска "Првој републичкој банци" рекла је да би банка поздравила да влада "сазове релевантне стране да изнађу решење".

Званичници Беле куће, Федералних резерва и Трезора САД недавно су били у контакту са ПРБ, пошто Бајденова администрација постаје све забринутија да банци понестаје времена да увери штедише и инвеститоре.

Један од извора је рекао да влада није забринута да би се проблем ПРБ могао проширити и на друге банке. Упркос наглом паду акција у уторак, индекс регионалне банке ПРБ пао је за мање од 4 процента. То сугерише да су инвеститори за сада опуштенији него што су били када је СВБ пропао и изазвао распродају широм сектора.

image