Економија

Бајатовић: Србија гради гасну централу и удвостручује складишне капацитете

Треба да завршимо проширење Банатског двора, па неће бити 750 милиона кубних метара гаса већ 1,5 милијарду", рекао је Душан Бајатовић
Бајатовић: Србија гради гасну централу и удвостручује складишне капацитете© TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Србијагас ће заједно са Електропривредом Србије или са неким другим партнерима, изградити гасну централу, најавио је генерални директор тог предузећа Душан Бајатовић.

"Сада размишљамо о томе да можда заједно са ЕПС или неким другим партнерима кренемо да градимо и неку гасну централу. Треба да завршимо проширење Банатског двора, вероватно га нећемо више проширивати само на Банатски двор него на суседно лежиште Честерег, па неће бити 750 милиона кубних метара гаса већ 1,5 милијарду", рекао је Бајатовић за Танјуг говорећи о новим пројектима Србијагаса.

Он је додао да постоји могућност да релативно брзо почну радови на изградњи још једног подземног складиште у Итебеју.

"Можда се усудимо да кренемо релативно брзо и са подземним складиштем Итебеј и чекамо да НИС заврши експлоатацију тамо, пошто они имају концесије везано за то", рекао је Бајатовић.

Што се тиче самих гасовода, он је казао да треба да буде завршена гасна интерконекција Ниш-Димитровград-Софија, где је, такође, Србијагас инвеститор.

Додао је да ће изградња тог гасовода бити готова у октобру ове године.

"А требало би да се уради и гасификација, интерконекција, са Северном Македонијом и ја очекујем да ће то бити готово до краја следеће године. То је тај правац Лесковац-Владичин Хан-Врање-македонска граница. Ту смо морали да мењамо профил цеви и да повећавамо притисак од оног првобитно пројектованог, али све је то успешно", рекао је Бајатовић.

Навео је да се завршавају и гасоводи у Краљеву и Трстенику.

image