Економија

Циљ "Србијагаса" је пословање без субвенција: Још једно поскупљење гаса на почетку грејне сезоне

Генерални директор "Србијагаса" Душан Бајатовић је рекао да је "Србијагас" у првом кварталу остварио чисту добит од око 1,2 милијарде динара
Циљ "Србијагаса" је пословање без субвенција: Још једно поскупљење гаса на почетку грејне сезонеNone © TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Генерални директор "Србијагаса" Душан Бајатовић изјавио је данас да ће, поред повећања цене гаса од 1. маја за 10 одсто, наредно поскупљење вероватно бити пред почетак грејне сезоне, али да сада не може да каже колико. Он је истакао да је циљ за ову годину да више нема субвенција за разлику у цени по којој то предузеће купује гас и по којој га продаје потрошачима.

Цена гаса са порезом биће од маја 4,55 динара по киловат сату, а Бајатовић каже да ће сам енергент, без додатних пратећих трошкова, који морају да се урачунају, бити око 41,6 динара по кубном метру, а за индустрију око 46 динара плус трошкови.

"Ако бисмо гледали тренутну цену на ТТФ гасној берзи и ако гледамо које количине имамо из нафтне формуле, на основу чувеног договора између председника Вучића и Путина за две милијарде кубика гаса годишње, по нафтној формули која је сада око 330 долара за 1.000 кубика гаса, и ако гледамо да на берзи можда остатак можемо да набавимо по тренутно неких 500 долара, али ће касније сигурно бити виша цена - ми очекујемо да можда можемо доћи у зону да субвенције које се захтевају могу бити минималне", навео је Бајатовић.

Додаје да ће у том случају у "Србијагасу" видети колико треба да буде наредно поскупљење гаса.

"Тренутно не могу да кажем колико. Од 1. маја иде поскупљење 10 одсто, као што смо најавили. Вероватно тамо пред почетак грејне сезоне, од 1. октобра, када сагледамо које количине смо купили и колико нас коштају залихе, шта је влада спремна да субвенционише - у том моменту ми у "Србијагасу" можемо да дамо неку рачуницу колико би требало да буде поскупљење, да ми будемо на нули, то је домаћи задатак. Дакле, до краја године је циљ да нема више ни субвенција, али да нема више ни зараде "Србијагаса", рекао је Бајатовић.

Он је напоменуо да су значајно пале цене гаса, четири до пет пута на берзи и изразио очекивање да неће више бити онаквог поремећаја цена као прошле године када је гас коштао 3.000 долара за 1.000 кубика.

"То се неће десити, али неће ни да буде по 150 или 200 долара као што је то раније био случај. Морамо да имамо неко здраво пословање и да знамо колико пара можемо да узмемо из буџета. Све што потроши "Србијагас", толико мање ће вам отићи на школе, болнице, плате у јавном сектору, пензије и друго", казао је Бајатовић Танјугу.

Навео је да би тако било реално да "Србијагас" ове године буде на некој врсти "нуле", то јест да однос куповне и продајне цене гаса буде такав да "Србијагас" није у губицима и да му нису потребне даље субвенције.

Добит у првом кварталу 1,2 милијарде динара

Директор "Србијагаса" је рекао да је ова компанија прошлу годину завршила са непуних шест милијарди динара чисте добити.

"У првом кварталу ове године, колико смо проценили, мислим да ће то бити на око 1,2 милијарде динара. To значи да 'Србијагас' у суштини, уважавајући да је држава субвенционисала ту велику разлику у цени која је постојала између цене по којој смо куповали и продавали гас, већ седму или осму годину у низу послује без губитака", рекао је Бајатовић за Танјуг.

Када је реч о очекиваним пословним резултатима на нивоу целе 2023. године, Бајатовић је рекао да ће профит бити на нивоу онога што је остварено у прошлој години, ако не буде неких ванредних поремећаја који се не могу контролисати, и да ће износити између пет и шест милијарди динара, а можда чак и нешто више.

image
VV inauguration
banner